ΣΠΑΡΤΗ. Το notospress.gr παρουσιάζει σήμερα την επιστολή των στελεχών της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς τον τότε Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Καραμανλή.

Από την επιστολή προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το ενδεχόμενο κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος είναι η διατύπωση «το Ίδρυμά μας εξετάζει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνον γιατί αποτελεί σημαντική πολιτιστική /εκπαιδευτική προτεραιότητα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της χώρας μας, αλλά και για το γεγονός ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή του ιδρύματός μας στην υλοποίησή του θα συνδέσει το έργο με το όνομα του αείμνηστου Ιδρυτού μας Σταύρου Νιάρχου

Από το 2006 που υπήρξε η αλληλογραφία αυτή πολύ λίγα είναι αυτά που γνωρίζουμε για την εξέλιξη και την αξιοποίηση της, καταρχήν, θετικής στάσης του Ιδρύματος.

Η επιστολή που αποκαλύπτει σήμερα το notospress.gr δείχνει ότι στις προθέσεις του Ιδρύματος είναι να προχωρήσουν τα βήματα σε σωστές βάσεις και με καθαρές συμφωνίες, με προϋποθέσεις και όρους που μπορεί να θέτουν την υπόθεση του Μουσείου σε μια λιγότερο «κρατική» βάση αλλά διασφαλίζουν την έγκαιρη δημιουργία του αλλά και την βιωσιμότητά του.

Σήμερα η σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε για το θέμα του νέου Μουσείου στη Σπάρτη, καθησύχασε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανασυγκρότησης Αρχαίου θεάτρου Σπάρτης κ Ευστάθιο Μπεκιάρη, που επανέφερε το θέμα συμμετοχής του Ιδρύματος, λέγοντας ότι υπάρχει νεότερη αλληλογραφία.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη και καλό θα ήταν οι θεσμοί και οι φορείς της Λακωνίας που πασχίζουν για το νέο Μουσείο, να ενημερωθούν (για την νεότερη αλληλογραφία) , προκειμένου να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της συντομότερης ολοκλήρωσης τόσο της προεργασίας και προπαρασκευής όσο και της υλοποίησης του, «υπερεθνικής» σημασίας, έργου.

Η επιστολή της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που απεστάλη στον κ. Κώστα Καραμανλή 16/1/2006 αναφέρει τα εξής:

«16 Iανουαρίου 2006
Προς την Α. Ε.
Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Πολιτισμού
Αξιότιμο κύριο Κώστα Καραμανλή

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της συνάντησής Σας με τον κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματός μας, της συνάντησης του κυρίου Υφυπουργού Πολιτισμού με τον κ. Γιώργο Αγουρίδη της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς και της συνάντησης του κυρίου Χανδακά και της κυρίας Αθανασιάδου από το Υπουργείο Πολιτισμού με στελέχη του Ιδρύματός μας, κατά την οποία συζητήθηκε σε γενικές γραμμές το ενδεχόμενο κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης με δωρεά του Ιδρύματός μας, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα.
Το Ίδρυμά μας εξετάζει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνον γιατί αποτελεί σημαντική πολιτιστική/εκπαιδευτική προτεραιότητα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της χώρας μας, αλλά και για το γεγονός ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή του ιδρύματός μας στην υλοποίησή του θα συνδέσει το έργο με το όνομα του αείμνηστου Ιδρυτού μας Σταύρου Νιάρχου.
Με δεδομένο συνεπώς ότι η όλη υπόθεση του έργου βρίσκεται σε στάδιο αρχικού προγραμματισμού, για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, βασικών παραμέτρων και ουσιαστικών επιλογών, που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τον εν συνεχεία σχεδιασμό, υλοποίηση και λειτουργία του έργου, θεωρούμε επιβεβλημένη την έγκαιρη αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση τόσο με την επιτυχία του εγχειρήματος όσο και –κυρίως- με την βιωσιμότητά του. Η μέχρι σήμερα δική μας διερεύνηση ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη μας, έχει δημιουργήσει ορισμένους προβληματισμούς γύρω από τα ως άνω ζητήματα που κατά την άποψή μας χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων ή και διερεύνησης από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’όψιν Σας –πολύ περιληπτικά και υπό μορφή παρατηρήσεων και ερωτημάτων- ορισμένα ζητήματα που απασχολούν το Ίδρυμα μας σχετικά με τη λειτουργική φυσιογνωμία του Μουσείου, την ενδεδειγμένη κλίμακά του σε σχέση με την γενικότερη υποδομή της Σπάρτης, και τη δυνατότητα συμμετοχής της πολιτείας και των τοπικών φορέων τόσο στην εξασφάλιση των αναγκαίων παράλληλων έργων όσο και –κυρίως- στη μετέπειτα βιώσιμη και καλή λειτουργία του, επί των οποίων θα θέλαμε τις απόψεις των αρμοδίων στο Υπουργείο και κατά το δυνατόν συγκεκριμένες απαντήσεις ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε άμεσα την Ελληνική Συμβουλευτική Επιτροπή και στη συνέχεια, εάν κριθεί θετικά το αίτημα, να το διαβιβάσουμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει.
Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε, είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας και δε μπορούμε βεβαίως να κάνουμε την οποιαδήποτε δέσμευση σχετικά με την κατάληξη του αιτήματος.
Μας προβληματίζει η καταλληλότητα του οικοπέδου με δεδομένες τις δεσμεύσεις που επιβάλλει το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο, το υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, η ενδεχόμενη ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων, η παρουσία δρόμου που διαχωρίζει το οικόπεδο σε δύο τμήματα και η έκκεντρη θέση του σε σχέση με το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Θα θέλαμε συνεπώς να πληροφορηθούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη ανέγερση ενός σύγχρονου Μουσείου (π.χ. επαρκείς διερευνητικές τομές για την διαπίστωση ή μη ύπαρξης ευρημάτων, λεπτομερέστερες διευκρινίσεις ως προς τα διατηρητέα τμήματα του υφιστάμενου κτιρίου, δυνατότητα αλλαγής του τοπικού ρυμοτομικού για την κατάργηση του δρόμου που διασχίζει την οικοπεδική έκταση, απομάκρυνση – ενδεχομένως με απαλλοτρίωση- των μικρών ιδιοκτησιών που παρεμβάλλονται μεταξύ του οικοπέδου και της όχθης του Ευρώτα), καθώς επίσης και σε σχετικές ενέργειες για την εξασφάλιση της συνεργασίας των τοπικών φορέων, ώστε, μεταξύ άλλων, να βελτιωθεί το περιβάλλον τη περιοχής του οικοπέδου, η κυκλοφοριακή του σύνδεση με την πόλη, να υπάρξει πρόβλεψη στάσης για τη διερχόμενη περιαστική συγκοινωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη το καταρχήν προτεινόμενο μέγεθος του Μουσείου, που είναι περίπου είκοσι φορές μεγαλύτερο από το υπάρχον Μουσείο (προτεινόμενο μέγεθος 6.000τ.μ.), έχει ληφθεί υπόψη τόσο η δυνατότητα του Υπουργείου να υποστηρίξει την συντήρηση και την λειτουργία του με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό; Με ποια κριτήρια θα γίνονται οι προσλήψεις προσωπικού και ποιες διαβεβαιώσεις υπάρχουν για την έγκαιρη και μέγιστη δυνατή ενίσχυση των λειτουργικών αναγκών και της συντήρησης εκθεμάτων και εξοπλισμού;
Έχει ληφθεί υπόψη η γενικότερη έλλειψη υποδομής της Σπάρτης να συνεισφέρει στην ανάπτυξη τουριστικού και αρχαιολογικού τουρισμού που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους επισκέπτες διαμονή και συνεπώς επάρκεια χρόνου για οργάνωση επισκέψεων τόσο στο Μυστρά όσο και στο Μουσείο; Πώς έχει το Υπουργείο καταλήξει σε αυτό το μέγεθος Μουσείου καθώς ο τοπικός πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 23.000 κατοίκους; Έχει υπολογισθεί ποια θα είναι η επισκεψιμότητα του Μουσείου; Προβληματισμό επίσης μας δημιουργεί η μη πρόβλεψη χώρων στο κτιριολογικό πρόγραμμα για ανάπτυξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν, αφενός μεν να υποστηρίξουν τον εκπαιδευτικό σκοπό του Μουσείου και, παράλληλα, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αύξησης των εσόδων του στο πλαίσιο βέβαια της μη κερδοσκοπικής λειτουργίας του.
Δεδομένου ότι, όπως προαναφέραμε, μας απασχολεί ιδιαίτερα η εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας του Μουσείου θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις απόψεις του Υπουργείου ως προς τη δυνατότητα θέσπισης πλαισίου για τη διοικητική αυτοτέλεια του Μουσείου (θα δημιουργηθεί Δ.Σ.;) που να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις πλέον αποδοτικές σύγχρονες διαχείρισης και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες τόσο για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού όσο και του εκπαιδευτικού και πολιτισμικού ρόλου του Μουσείου στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, ότι οι προβληματισμοί και παρατηρήσεις εκπορεύονται από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ιδρύματός μας για την προσέγγιση του έργου με τρόπο που να εγγυάται έμπρακτα όχι μόνον την τεχνο-οικονομικά και λειτουργικά άρτια κατασκευή του, αλλά και την επιτυχή και βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξή του στο μέλλον.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το πολύτιμο χρόνο σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.


Με ιδιαίτερη τιμή,
Εκ μέρους της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Γ. Αγουρίδης
Πρόεδρος Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής

Ε. Ν. Φαρμάκης
Διευθυντής, Γραμματέας Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής»