Βλέπει σημαντική την μέχρι τώρα τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κι ελπίζει και για το μέλλον… Ακρόπολη Σπάρτης και νέο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το στοίχημα της παρούσας εποχής για την πόλη της Σπάρτης. Για αυτή την προοπτική - πρόκληση μιλάει ο Σπαρτιάτης Ευστάθιος Μπεκιάρης.

ΣΠΑΡΤΗ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «Γιτιάδας» κ. Στάθης Μπεκιάρης φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Παλμός» του Ηλία Μπόνου με αφορμή την παρέμβασή του στη σύσκεψη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Με την ευκαιρία αναφέρεται στη συμβολή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» τόσο με την χρηματοδότηση της μελέτης για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης όσο και για την κατασκευή του νέου Μουσείου, όπου υπάρχει ενδιαφέρουσα αλλά άγνωστη αλληλογραφία.

Απαντά καταρχήν κι εξηγεί ότι αν βρεθούν οι πόροι μπορεί άμεσα να αρχίσει η ανασυγκρότηση του Αρχαίου Θεάτρου και 2.000 θέσεων του. Αναφέρεται στη δωρεά Ματάλα, στον ρόλο Βαρβιτσιώτη και Μπένου και προτρέπει τους συμπολίτες να επισκεφθούν την Ακρόπολη της Σπάρτης για να δουν και να χαρούν το έργο που εξελίσσεται και αλλάζει τη μέχρι σήμερα κακή εικόνα που είχε η Αρχαία Σπάρτη. Αναφέρει επίσης ότι είναι δόκιμο και συναντάται στο εξωτερικό, να δημιουργούνται «ανοικτά» μουσεία και χώροι όπου ο επισκέπτης έχει την ευχέρεια να περιηγηθεί «ζώντας» το παρελθόν ανάμεσα σε αναστηλωμένα μνημεία.

Αναφερόμενος στην προοπτική του νέου Μουσείο αναφέρει ότι αναφορικά με το προφίλ και τον τύπο του Μουσείου θα αποφασίσουν οι ειδικοί. Ωστόσο αυτό που θεωρεί ως σημαντικό είναι ότι πληροφορηθήκαμε όλοι, στη σύσκεψη ότι υπάρχει αλληλογραφία ανάμεσα στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή η πληροφορία προέκυψε από την παρέμβασή του και την υπόμνηση της πρώτης επιστολής του Ιδρύματος προς τον Πρωθυπουργό τότε Κ. Καραμανλή. Τόνισε όμως επίμονα ότι εκτός από το Μουσείο υπάρχει ήδη ένα πεδίο που μπορεί να αξιοποιηθεί κι εξελίσσεται με και αυτός είναι ο χώρος της Ακρόπολης της Σπάρτης.