ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Mία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου είναι η εξυγίανση των προς ένταξη έργων του ΕΣΠΑ.
Έτσι ο Παναγιώτης Νίκας προχώρησε στην υπογραφή απένταξης εκείνων των έργων που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ώριμες μελέτες. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Περιφερειάρχη πρέπει να γίνουν άλματα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος ενώ 293 εκατ. ευρώ πρέπει να απορροφηθούν σε έργα αλλιώς θα διοχετευθούν στα ταμεία της Κεντρικής Κυβέρνησης. Υπάρχουν ενταγμένα έργα που δεν προχωρούν γιατί οι μελέτες δεν είναι ώριμες και υπάρχουν έργα που δεν έχουν ενταχθεί ( ύψους 293 εκατ.€) γιατί δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι σε δύσκολη θέση και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος της απένταξης των έργων που δεν έχουν ώριμες μελέτες. Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μην χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, κάτι που όπως είπε θα ήταν τραγικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τα 5 οδικά έργα που θα απενταχθούν με απόφαση του Περιφερειάρχη λόγω ανώριμων μελετών πλήττουν κυρίως τη Λακωνία και την Αργολίδα.

Τα έργα αυτά είναι:
• Η βελτίωση του δρόμου Σπάρτης – Γυθείου (παράκαμψη Χάνια Βασιλακίου)
• Η βελτίωση εθνικής οδού Τρίπολη – Σπάρτη – Μονεμβασιά (παράκαμψη οικισμού Βλαχιώτη)
• Η βελτίωση και πρόσβαση προσπελασιμότητας της περιοχής Ισθμού – Κορίνθου
• Ο κόμβος Αρχαία Νεμέα – Δερβενάκια – Μυκήνες
• Η κατασκευή τμήματος Αγία Ελεούσα – Αρκαδικός, στην εθνική οδό Αργος – Ναύπλιο – θέατρο Επιδαύρου – Παλαιά Επίδαυρος.

Οι περιοχές που αναφέρονται στα έργα (Σπάρτη, Σκάλα, Γύθειο, Μονεμβάσια, Ισθμός, Κόρινθος, Νεμέα, Δερβενάκια, Μυκήνες, Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρός) είχαν στηρίξει στα συγκεκριμένα έργα την ανάκαμψη τους και την αναπτυξιακή τους πορεία. Η προσπάθεια τα έργα αυτά να ενταχθούν θα είναι επίμονη χωρίς να είναι βέβαιον ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Σκληρή είναι η απάντηση Τατούλη ο οποίος αναφέρει ότι «ο Παναγιώτης Νίκας απειλεί με ψέματα να τινάξει το ΕΣΠΑ στον αέρα για να μην φέρουν τα έργα την υπογραφή Τατούλη. Απειλεί και τους δημάρχους».