ΣΠΑΡΤΗ. Απορρίφθηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το έργο Ανάπλασης του Κέντρου Σπάρτης. Η Ανάπλαση του Κέντρου Σπάρτης συζητιέται από τον περασμένο Απρίλη και παρουσιάστηκε στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη του γραφείου ΚΙΖΗ περιλάμβανε μεταξύ άλλων, πιλοτική πεζοδρόμηση του κέντρου με προοπτική οριστικής πεζοδρόμησης, δημιουργία ποδηλατοδρόμου, κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση των λεωφόρων Παλαιολόγου και Λυκούργου, κεντρική πεζοδρομημένη έκταση στο κέντρο της πόλης με σιντριβάνι, παγκάκια με wi-fi, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων συμβατικών σκουπιδιών και ανακύκλωσης, στηρίγματα στάθμευσης ποδηλάτων, φωτισμούς σε παράλληλες ζώνες και ζώνη εμπορίου και τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Το notospress.gr σας παρουσιάζει το έγγραφο της απόρριψης από το οποίο προκύπτει ότι η πρόταση απορρίφθηκε στο Α’ Στάδιο κατά τον έλεγχο πληρότητας. Οι λόγοι που αναφέρονται στο έγγραφο είναι:

Ο προϋπολογισμός της πρότασης υπερβαίνει το ανώτατο όριο που όριζε η πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Δηλαδή το ανώτατο όριο ήταν 1.800.000 ευρώ και η πρόταση του Δήμου ζητούσε χρηματοδότηση για 2.500.000 ευρώ.

Δεν υπήρχε έγκριση της μελέτης και δεν είχαν ληφθεί οι άδειες. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ απαιτείται να έχουν εκδοθεί οι άδειες για το προτεινόμενο έργο.

Όσα προκύπτουν από το συγκεκριμένο έγγραφο εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την απώλεια της χρηματοδότησης. Είχε γίνει προεργασία με τη διαχειριστική αρχή, υπήρχε εικόνα για την πορεία της αίτησης; Θα μπορούσε να υποβληθεί τροποποιητική και να προληφθεί η απόρριψη και μαζί με αυτήν τα χρήματα της μελέτης; Ήταν ουσιαστικά ώριμες οι μελέτες; Γιατί δεν είχαν εγκριθεί η πράξη και η μελέτη εφαρμογής; Γιατί έγινε πρόταση για χρηματοδότηση που υπερέβαινε το όριο που είχε η πρόσκληση του ΕΣΠΑ;

Το δεδομένο με αυτή την εξέλιξη είναι ότι η πόλη χάνει ένα μεγάλο κονδύλι για ένα έργο που είχε ανακοινωθεί και το οποίο οι πολίτες αλλά και οι έμποροι της πόλης περίμεναν για να αλλάξει όχι μόνο η εικόνα αλλά και η ζωή της Σπάρτης.