Υλικά

  • 1.500 γρ. χοιρινό Τσικάκης – Γιαννόπουλος, από σπάλα ή λαιμό, χωρίς κόκαλα, σε κομμάτια 3-4 εκ.
  • 1 κιλό πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε χοντρές ροδέλες
  • 500 ml Κόκκινο κρασί, ξηρό, Λακωνίας
  • 400 ml σπιτικός ζωμός κότας
  • 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου Βατίκων με τη φλούδα
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι Ταϋγέτου
  • 2 φρέσκα (ή ξερά) δαφνόφυλλα
  • 4 κυδώνια, καθαρισμένα την τελευταία στιγμή, κομμένα κυδωνάτα, χωρίς κουκούτσια
  • 10-12 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
  • 1-2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 40 ml ελαιόλαδο Λακωνίας + λίγο ακόμα
  • Αλάτι Μάνης, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, ήπια, να κάψει αλλά να μην καπνίσει, και ρίχνεται το κρέας, αλατισμένο. Όταν ροδίσει καλά παντού, το μεταφέρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε λίγο ακόμα λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρετε τα πράσα για 2-3 λεπτά, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα εξωτερικά. Τα βγάζετε και αυτά, σε άλλη πιατέλα.
Ρίχνετε το κρασί στην κατσαρόλα με τα καμένα υπολείμματα από τα σοταρίσματα. Ρίχνετε και τις ολόκληρες σκελίδες. Μόλις το κρασί πάρει μία βράση, βάζετε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με το πολύτιμο ζουμί που έχει μείνει στην πιατέλα. Ξαφρίζετε ρίχνετε το θυμάρι και τις δάφνες. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί σιγανά, αρχικά για 40 λεπτά.

Παράλληλα, βάζετε να κάψει καλά ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και εκεί σοτάρετε λίγα λίγα τα κομμάτια του κυδωνιού, σκέτα, σε φωτιά μέτρια προς δυνατή για 20-25 λεπτά. Ποτέ ζάχαρη στα κυδώνια.. Ελέγχετε τα κομμάτια και, όταν δείτε ότι έχουν εμφανίσει παντού σκούρa τραγανή κρούστα από το καραμέλωμα, τα βγάζετε από τη φωτιά. Μετά τα 40 λεπτά μαγειρέματος του κρέατος, προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά, να πάρουν μία βράση. Τότε ρίχνετε και τα πράσα με το ζουμάκι της πιατέλας, τα δαμάσκηνα, αλάτι και πιπέρι, σείετε το σκεύος και μαγειρεύετε για άλλα 30 ή 40 λεπτά.

Το φαγητό είναι έτοιμο όχι μόνο όταν μαλακώσει το κρέας, αλλά και όταν μελώσει και σκουρύνει η σάλτσα. Και τώρα ένα σημαντικό σημείο: στο ήδη έτοιμο φαγητό της κατσαρόλας ρίχνετε το ξίδι. Αφαιρείτε τις δάφνες και τα μυρωδικά και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δίπλα του ένα αφράτο πιλάφι.