ΣΠΑΡΤΗ. Mε αφορμή την Ημέρα μνήμης του προστάτη των Δημοσιογράφων , αγίου Μηνά του Καλλικέλαδου, ο συνεργάτης του notospress.gr, έμπειρος δημοσιολόγος και δημιουργός και κάτοχος ενός σημαντικού φωτογραφικού αρχείου, ο Γιώργος Βαμβαλής, προσκόμισε στο γραφείο σύνταξης του notospress.gr μέρος φωτογραφικού αρχείου με τον αείμνηστο Σπαρτιάτη δημοσιογράφο Ανδρέα Χιώτη. Το συνόδευε με το σημείωμα: «Στη μνήμη του Ανδρέα!»

Θεωρούμε ότι η λήθη είναι κάκιστος σύμβουλος της τοπικής ιστορίας και συνεργός της απαξίωσης όσων σε τούτο τον τόπο έσπασαν κατεστημένα, ανέτρεψαν δεδομένα και εργάστηκαν σκληρά στον προμαχώνα τους.

Ο Ανδρέας Χιώτης, δημοσιογράφος και εκδότης, αποτελεί παράδειγμα για κάθε νέο δημοσιογράφο που αμέσως κουράζεται, εύκολα απογοητεύεται και σύντομα παραδίδει. Άνθρωπος με γραφή που μένει ακόμα έντονη. Ακούραστοςμπάνω από την γραφομηχανή. Ακόμα πιο πλούσιος και απολαυστικός ο προφορικός λόγος που είχε την ευκαιρία να αποδώσει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Αν και άνθρωπος με έντονη παρουσία και εμπειρία στα αθλητικά δρώμενα (Σπαρτιατικός Γ.Σ.), τα αυτοδιοικητικά (Νομαρχία – Δήμος) και τα συνδικαλιστικά (Εργατικό Κέντρο) πάντα υποδείκνυε και αποδείκνυε ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν η δημοσιογραφία και το πάθος του η έκδοση εφημερίδας.

Είχε την ικανότητα, σε ανύποπτο χρόνο και χώρο, να εντοπίζει την πληροφορία. Επίσης διακρινόταν για την μετρημένη είδηση και για την ολότητα του ρεπορτάζ της εποχής του. Διέθετε ένα εξαιρετικό δίκτυο ανθρώπων, πάντα και παντού, με αποτέλεσμα όχι μόνον να αλιεύει πληροφορίες, την εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο και social media, αλλά και να εδραιώνει άποψη και να διαμορφώνει την κοινή γνώμη σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο που θα ζήλευαν οι σύγχρονοι δημοσιογράφοι - εκδότες.

Τον ενοχλούσε όταν νέοι δημοσιογράφοι σήκωναν ανάστημα μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτό που τους αναλογούσε. Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στους αρθρογράφους που δεν είχαν συνέπεια και ατόφιο στίγμα και εξαιρετικά γενναιόδωρος στους έξυπνους συντάκτες με «λακωνική» γραφή.

Διακεκριμένος, βραβευμένος, αποδεκτός και αναγκαίος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή έγραφε και διασταύρωνε τα κείμενά του ρωτώντας ακόμα και νεότατους δημοσιογράφους αρκεί να «δέσει» την είδηση.

Συχνά οι αναγνώστες του παραδίνονταν στην ροή της γραφής και σχεδόν πάντα οι ακροατές του άκουγαν απνευστί την ραδιοφωνική εκπομπή του.

Υπήρξαν εποχές που συνδύασε ή συντάραξε την δημοσιογραφία του με την πολιτική.

Εκτιμούσε αρκετούς γνωστούς και φίλους αλλά τιμούσε ελάχιστους προσωπικούς φίλους και συνεργάτες.

Είναι φυσικός αυτουργός της διάσωσης του λακωνικού τύπου στα δύσκολα χρόνια της μετάβασης των εφημερίδων στη νέα εποχή (δεκαετία 1990). Είναι ηθικός αυτουργός της στρατολόγησης λακώνων πολιτικών σε κάθε βαθμίδα.

Το notospress.gr με χαρά δημοσιεύει σήμερα ελάχιστο δείγμα από το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Βαμβαλή για τον αείμνηστό Ανδρέα Χιώτη.

ΝοtosFlashBack