ΓΥΘΕΙΟ. Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στην Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου προβάλλεται μια πρωτότυπη αν μη τι άλλο ταινία. Ώρα προβολής, 9:30.

Στην καρδιά μιας απέραντης τούνδρας στην αρκτική Σιβηρία ζει παραδοσιακά ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, ο Νανούκ και η Σέντνα, αποκομμένο πλήρως από τον πολιτισμό. Η ζωή τους φαίνεται να κυλά μονότονα, κρύβει όμως δύο πληγές. Από τη μία την αποξένωση από τα δύο παιδιά τους και από την άλλη το σοβαρό τραύμα που κρύβει η Σέντνα.

Χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του, ο Βούλγαρος Μίλκο Λαζάροφ («Αλλοτρίωση») αποτίνει έναν φόρο τιμής στο ντοκιμαντέρ-ορόσημο «Ο Νανούκ του Βορρά» (Ρόμπερτ Φλάερτι) –με προφανή αναφορά στο όνομα του κεντρικού ήρωα–, γι’ αυτό κι επιλέγει ως φόρμα έναν εξαιρετικά πιστό στις λεπτομέρειές του ρεαλισμό. Η εικόνα της τούνδρας ως ενός ολόλευκου απείρου με ελάχιστα σημεία ζωής μεγιστοποιεί την αφοπλιστική αίσθηση της απομόνωσης του ζευγαριού, όμως προοδευτικά κυριεύει την ίδια την αφήγηση. Ο Λαζάροφ επιμένει σε μια μίνιμαλ σκηνοθεσία με έμφαση στον αργό ρυθμό και στους πολυσήμαντους συμβολισμούς για να υποβάλει με την ατμόσφαιρά του, αλλά φλερτάρει με την αισθητική επιτήδευση. Γλιτώνει ξυστά χάρη στην ανθρωπιά των χαρακτήρων και την ειλικρίνεια των προθέσεων, που επιβεβαιώνονται στο συγκινητικό τέλος της ταινίας.

Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEW STAR.