Eλεύθερος

Συγγενές με τα (λατινικά) liber

Ομόρριζο με το ἐλεύσομαι, μέλλοντα του ἔρχομαι.

ἐλεύθερος, -α, -ον

ελεύθερος, όχι δούλος

που αρμόζει σε έναν ελεύθερο

(+ γενική) απαλλαγμένος από κάτι

(για πράγματα) ελεύθερος, ανοιχτός σε όλους

Φιλελεύθερος

αρχαία ελληνική φίλος + ἐλεύθερος

φιλελεύθερος, -η, -ο

που αγαπά την ελευθερία

που έχει ιδέες μη παρωχημένες ή απαρχαιωμένες, για τη διεύρυνση της ελευθερίας στη ζωή, στη θρησκεία, στην κοινωνία

(πολιτική) που χαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερος, οπαδός του φιλελευθερισμού και κομμάτων που χαρακτηρίζονται ως «φιλελεύθερα».

Πόσο μικρή είναι η σχέση των δύο όρων.

Τόσο που όταν ο δεύτερος (φιλελεύθερος) είναι συνεπής και επιτυχής εναντιώνεται στον πρώτο (ελεύθερος). Γιατί ο πρώτος δεν αναγνωρίζει και δεν δέχεται την δουλεία ενώ ο δεύτερος μπορεί να ευημερεί και αναπτύσσεται μέσα σε αυτήν.

Γιατί ο φιλελεύθερος αν δεν αναγνωρίσει την (απόλυτη) ελευθερία του άλλου κινδυνεύει να την απειλήσει για να επιβάλει τον φιλελευθερισμό που πότε ομοιάζει πότε με ιδεασμό και πότε με καταναγκασμό. Γιατί ο ελεύθερος εξ ορισμού έχει την ρήξη με τον συμβιβασμό, την ισορροπία της πολιτικής, ενώ ο φιλελεύθερος εξ ορισμού συνδυάζει και συνυπολογίζει ίσως και παζαρεύει προκειμένου να αλλάξει και να διατηρήσει. Διότι δυστυχώς ο φιλελευθερισμός, λόγω έλλειψης αυθεντικής έκχυσης ιδεών και πρωτόλειων αρχών είναι υποχρεωμένος να μετέρχεται ισχυρά μέσα, όπως το χρήμα και την πολιτική, για να αποκτήσει ζωτικό χώρο ανάμεσα στον ελεύθερο και τον δούλο. Έχει το προσόν να ευαγγελίζεται την μετατροπή του δούλου σε φιλελεύθερο πολίτη. Απειλεί όμως τον ελεύθερο κατά τον ίδιο αλλά αντίρροπο τρόπο.

Άλλωστε ποιός αμφιβάλει ότι αν υπήρχαν πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι θα περίσσευαν οι φιλελεύθεροι. Ποτέ δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι, ταυτόχρονα, ελεύθεροι και φιλελεύθεροι στην ίδια κοινότητα.

Ο Φιλελευθερισμός έρχεται να εξομοιώσει, να λειάνει, να εξισώσει, να κατεβάσει τους εξέχοντες πάνω προς τα κάτω. Σπανίως ανεβάζει τους εξέχοντες κάτω προς τα επάνω.

Συνεπώς ο φιλελευθερισμός είναι αναγκαίο κακό, συνέπεια ανελευθερίας και διαχειριστικό μέσο της εξουσίας που θέλει να δομεί αδιατάρακτα συστήματα.

Η ελευθερία είναι τρόπος σκέψης και ζωής.

Το να αγαπάς την ελευθερία είναι χόμπυ…