Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι Γυθείου, περίπου 1½ κιλό, φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο και καλά πλυμένο
2 ξερά κρεμμύδια Βατίκων, σε καρέ
4 σκελίδες σκόρδου Τρίπολης, σε φετάκια (ή όσο θέλουμε)
5 φύλλα δάφνης
1 φλιτζ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί Γράμμουσας
1/2 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο Λακωνίας
1 κουτ. σούπας πελτές
μαυροπίπερο σε σπυριά

Παρασκευή

Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με 2 φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (αν και το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά). Στο τέλος κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο για τη συνταγή (αν έχει μείνει στην κατσαρόλα και άλλο υγρό, το κρατάμε για να φτιάξουμε ένα άλλο φαγητό, π.χ. χταπόδι πιλάφι ή γιουβέτσι). Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το κόβουμε, αν θέλουμε, σε κομμάτια ανάλογα με το πώς μας αρέσει και το πώς μας ταιριάζει στο σερβίρισμα. Αλλοι, ας πούμε, θέλουν τα πλοκάμια ολόκληρα, άλλοι σε κομμάτια έτοιμα για φάγωμα.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε τα χταπόδι. Το φέρνουμε 1 - 2 βόλτες και ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο στο χταποδόζουμο που κρατήσαμε, τις υπόλοιπες δάφνες και το μαυροπίπερο. Μόλις πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και περιμένουμε να φύγουν όλα τα υγρά και να μείνει το χταπόδι με το λάδι του.