ΣΠΑΡΤΗ. Ιατρική Διημερίδα Ψυχοσωματικής Ιατρικής, συνδιοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Έρευνας της Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων (Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ) International Society for Research of Interplay Between Mental and Somatic Disorders (I.S.R.I.M.S.D.) (www.psychosomaticmed.com) με τον Δήμο Σπάρτης υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σπάρτης, με τίτλο: «Αλληλεπίδραση Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων: Από την πλευρά όλων των Ιατρών και των Επιστημόνων Υγείας», στην πόλη της Σπάρτης μετά από την ευγενική παραχώρηση του συνεδριακού χώρου (Αμφιθεάτρου) από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στη Βαμβακού μετά από την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου από τον Οργανισμό Vamvakou Revival.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Εμμανουήλ Ρίζος* για πρώτη φορά και μετά την εξαιρετική επιτυχία τριών (3) διαδοχικών Πανελληνίων Συνεδρίων και «τηρώντας τις δεσμεύσεις μας για επέκταση των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών μας στόχων σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς φορείς της Περιφέρειας, διοργανώνουμε τη συγκεκριμένη ιατρική - επιστημονική διημερίδα στη Σπάρτη και στη Βαμβακού.
Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των συναδέλφων ιατρών και εν γένει επιστημόνων υγείας αλλά και του κοινού που κατοικεί σε αστικό και σε αγροτικό και απομονωμένο περιβάλλον σε θέματα Ψυχικής Υγείας και Ψυχικών Διαταραχών σε συνδυασμό-διάδραση με Σωματικές Παθήσεις που αφορούν μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού».

Ο κ Ρίζος επισημαίνει: «Επιδιώκουμε: α) να αναδείξουμε την ψυχοσωματική βιολογική διάσταση συχνών και σοβαρών σωματικών νοσημάτων όπως η Στεφανιαία Νόσος, η Καρδιακή Ανεπάρκεια, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωρίαση, ο Καρκίνος του Μαστού, οι Εντερικές Παθήσεις και η αυξημένη συννοσηρότητα με Ψυχικές Διαταραχές όπως η Κατάθλιψη, οι Αγχώδεις Διαταραχές, οι Ουσιοεξαρτήσεις, οι Ψυχωσικού Φάσματος Διαταραχές και β) να προσεγγίσουμε τις νέες πολυδιάστατες θεραπευτικές παρεμβάσεις από την πλευρά των ειδικών ιατρών, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τους ψυχολογικούς συντελεστές, που φαίνεται να αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρών σωματικών νοσημάτων, παράγοντες κινδύνου επιδείνωσης της πορείας τους και της πρόγνωσής τους και αφετέρου τις συγκεκριμένες σωματικές διαταραχές που φαίνεται να αποτελούν παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αντιδράσεων, αυξάνοντας έτσι τους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας».

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι η παρουσία ιατρών αλλά και άλλων επιστημόνων υγείας από την τοπική επιστημονική κοινότητα καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον για εκατέρωθεν συζητήσεις και αλληλοενημέρωση για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Αναγκαία θεωρείται η παρουσία και πολιτών με σκοπό τη συνεχή και πολύπλευρη ιατρική ενημέρωσή τους.

Καταλήγει δε με την ευχή η συγκεκριμένη Πρωτότυπη Ιατρική Διημερίδα Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων να αποτελέσει μια εστία πολύπλευρης και πολυδιάστατης προσέγγισης των ψυχοσωματικών παθήσεων με στόχο να συνεχίσει να αποτελεί θεσμό στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης αλλά και Ενημέρωσης των Πολιτών της Λακωνίας.

* Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ και της Οργανωτικής Επιτροπής.
MD, Ph.D Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

[ Aναλυτικη ενημέρωση για την Διημερίδα στο notospress,gr την Δευτέρα 9 Μαρτίου]