ΕΛΛΑΔΑ. Σωτήρης Τσιόδρας: Λοιμωξιόλόγος εκ Χάρβαρντ, πολύτεκνος πατέρας, ψάλτης στην Κηφισιά, ο ψύχραιμος Έλληνας στον αστερισμό του κορωνοϊού!

Στην εποχή που τα λεξικά θα αναφέρονται στους όρους της Πανδημίας κορωνοιού το όνομα Σωτήρης Τσιόρδας θα είναι συνώνυμο των:

  • Χαρμολύπη ζωής
  • Γλυκόξινο συναίσθημα
  • Ακαδημαϊκή απλότητα
  • Επιστημονική ψυχραιμία
  • Επικοινωνιακή συμπάθεια
  • Γιγάντια ταπεινότητα

Σε αυτόν δεν ξέρουμε πόσα τελικά θα χρωστάει η Ελλάδα μετα το πέρασμα του κορωνοϊού. Πάντως ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης του χρωστάει πολλά.

Ποιος είναι ο ψύχραιμος γιατρός που μας ενημερώνει καθημερινά για την πορεία του κορονοϊού. Eίναι ο γιατρός από τα χείλη του οποίου κάθε απόγευμα στις 6, κρεμόμαστε... Σταματούν τα πάντα!

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού, είναι ένας πολύτεκνος πατέρας, ένας σημαντικός επιστήμονας. Και πάνω απ’ όλα, ένας άνθρωπος που εκπέμπει ψυχραιμία. Ο γιατρός που «θεραπεύει» τον πανικό του κορονοϊού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας διαθέτει τη ψυχραιμία που χρειαζόμαστε όλοι κι ευχόμαστε να διαθέτει και το χάρισμα της διάκρισης καθώς και την ευλογία της θυσίας.

Επιφορτισμένος με αξιοζήλευτη εξειδίκευση κι επιστημονική γνώση, σαφής, με δημόσιο λόγο που θα ζήλευε κι ο πιο έμπειρος πολιτικός, κρατάει αποφασιστική απόσταση από παρερμηνείες, φλυαρία και περιπλοκότητα. Η συμβολή του στην ενημέρωση και τη διαχείριση του κορονοϊού σε ψυχολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο είναι τεράστια.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι πατέρας 7 παιδιών. Δεν υπάρχει λοιπόν περιθώριο να λαθέψει στην αίσθηση και στη συναίσθηση της κατάστασης που βιώνουν οι συμπολίτες του Έλληνες.

Πάτερ φαμίλιας μόνον 55 ετών και καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η σύζυγός του ονομάζεται Μίνα. Είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ

Γεννημένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας τελείωσε το σχολείο στην Κυψέλη και πέρασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μόλις δύο χρόνια μετά παίρνει μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Ολοκλήρωσε με «Άριστα» τον Μάρτιο του 1991. Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein.

Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ».

Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Στο Μοριά με δόξα και τιμή

Έκανε το αγροτικό του με δόξα και τιμή. Κι εδώ η σχέση του με την Πελοπόννησο. Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπηρέτησε ως Αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το 2001, στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης για το υπόλοιπο υπηρεσίας υπαίθρου. Ολοκληρώνοντας, εργάστηκε ως λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η σχέση του με την Εκκλησία

Ο χαμηλών τόνων και ήχων… Σωτήρης Τσιόδρας έχει ένα ιερό χόμπι το οποίο έχει στερηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω απαιτητικής ιδιότητάς του. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί. Συνεπώς για έναν επιπρόσθετο λόγο αντιλαμβάνεται και τη συνθετότητα των θεμάτων στην κοινωνία, την αξία των συμβόλων αλλά και την θυσιαστική υπέρβαση από μέρους της Ορθόδοξης Κοινότητας και Εκκλησίας.