ΑΡΚΑΔΙΑ. Από την Τρίπολη ο ένας και από της Ρίζες Αρκαδίας ο άλλος. Ο πρώτος ασχολήθηκε με το Μάνατζμεντ, Επενδύσεις και ο δεύτερος με την αγορά ακινήτων.
Στη λίστα με τους 50 πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ το 2020 κατέχουν τις θέσεις 6 και 25 οι δύο Αρκάδες που χαμογελούν δικαιωμένοι.

Νο 6 Ντίν Μητρόπουλος

  • Φλόριδα
  • $2,4 δισεκατομμύρια
  • Μάνατζμεντ, Επενδύσεις
  • Κολλέγιο Μπάμπσον,
  • Παντρεμένος, 2 παιδιά

Ο 72χρονος Ντιν Μητρόπουλος είναι πρόεδρος και Διευθύνων της Metropoulos and Company, μια εταιρεία εξαγοράς και διαχείρισης. Παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα μας, λόγω της περιουσίας του, που υπολογίζεται στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Ο Μητρόπουλος απέκτησε αυτήν την περιουσία του, εξαγοράζοντας και επαναφέροντας στην κερδοφορία γνωστές εταιρείες τροφίμων όπως οι hostess, Pabst Blue Ribbon Beer, Chef Boyardee, Ghirardelli Chocolate Company, Pinnacle Foods, Bumble Bee Tuna, Vlasic Pickles και η Utz Snacks. Πρόσφατα, συνεισέφερε στην παραγωγή της ταινίας «Cliffs of Freedom».

Ο Μητρόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, μετανάστευσε από την Τρίπολη στη Μασαχουσέτη σε ηλικία 10 ετών. Οπως πολλοί μετανάστες, οι γονείς του εργάστηκαν σκληρά και ενθάρρυναν τα παιδιά τους για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ο Μητρόπουλος εξαγόρασε την πρώτη εταιρεία σε ηλικία 32 ετών, με την σύζυγό του, Μαριάννα, που γεννήθηκε στο Βερμόντ. Επρόκειτο για μια εταιρεία τυροκομικών.

Ο Μητρόπουλος είναι πολύ γνωστός για τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, τις τραπεζικές επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα, έχοντας, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, δημιουργήσει, εξαγοράσει, αναδομήσει και επαναπτύξει περισσότερες από 100 εταιρείες και 300 φίρμες, με κεφάλαιο περίπου 14 δισεκατομμυρίων, στις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη. Πολλές από αυτές τις εταιρείες έγιναν δημόσιες ή πωλήθηκαν σε στρατηγικούς επενδυτές.

«Μας αρέσει να εξαγοράζουμε και να αναμορφώνουμε κακοδιαχειριζόμενες εταιρείες, επενδύοντας σε λειτουργικές αναβαθμίσεις, συστήματα, νέα προϊόντα και ευρηματικότητα», είπε ο Μητρόπουλος, «αλλά και σε πρωτοποριακό μάρκετινγκ, προκειμένου να τις μετατρέψουμε σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, είχαμε το προνόμιο και την ευτυχία να εξαγοράσουμε και να δώσουμε ξανά ζωή σε εταιρείες με βαθιές ρίζες στην αμερικανική κουλτούρα και παράδοση, όπως οι πρόσφατες εξαγοράς της 170 ετών εταιρείας PBR και της 100 ετών Hostess. Οι εταιρείες που εξαγοράσαμε στην Ευρώπη, όπως η Perrier Jouet και οι Mumm Champagnes, μεταξύ άλλων, έχουν ιστορία 300 και πλέον ετών, με μεγάλη παράδοση».

Τον Ιούλιο του 2013, ο Μητρόπουλος πλήρωσε 410 εκατομμύρια για να αγοράσει την Hostess Brands και να επαναφέρει τα Twinkies στα ράφια των καταστημάτων, αφού η εταιρεία είχε κάνει αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα και έκλεισε τις πύλες της.

H Hostess έχει επιστρέψει εντυπωσιακά. Τα τελευταία χρόνια, έχει λανσάρει διάφορες γεύσεις παγωτών και μια νέα πρόταση για σνακ. Το 2016, η Gores Group (δες Aλεκ Γκόρης) εξαγόρασε την Hostess, σε μια επένδυση ειδικού σκοπού, αλλά ο Μητρόπουλος παρέμεινε πρόεδρος. Τον Αύγουστο του 1919 η Hostess ολοκλήρωσε τη διάθεση 12 εκατομμυρίων μετοχών που ανήκαν στον Μητρόπουλο. Αμέσως μετά την πώληση των μετοχών, ο Μητρόπουλος εξακολουθούσε να έχει το 8,1% των μετοχών της εταιρείας. Σήμερα, η αξία της υπολογίζεται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μητρόπουλος πούλησε την Pabst Brewing για ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 750 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2014, τριπλασιάζοντας την επένδυση του 2010. Η Pabst παραμένει μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κλάδο της στις ΗΠΑ, αν όχι την πιο αναπτυσσόμενη.

Τα παιδιά του Μητρόπουλου, ο Εβαν, 38 ετών, και ο Ντάρεν, 35 ετών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην επαναφορά αυτών των εταιρειών. Ο ίδιος ο Μητρόπουλος έχει δηλώσει ότι οι γιοι του είναι οι «δημιουργικοί καταλύτες για τον επαναπροσανατολισμό και την αναγέννηση αυτών των εμπορικών σημάτων». Τον Αύγουστο του 2016, ο Ντάρεν Μητρόπουλος έγινε πρωτοσέλιδο, μετά την εξαγορά της θρυλικής έπαυλης του Playboy στο Λος Αντζελες, για 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2019, ο Μητρόπουλος αναδείχθηκε ένας από τους πέντε διακεκριμένους Ελληνες της Διασποράς για να τιμηθεί από το Διεθνές Ιδρυμα για την Ελλάδα (IFG). Κάθε χρόνο, το IFG τιμά διακεκριμένα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την προσφορά τους στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας σε πολλούς τομείς - μεταξύ των οποίων και την επιχειρηματικότητα, το βραβείο για την οποία απονεμήθηκε στον Μητρόπουλο. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα αφιερωμένα στο Μητρόπουλο, όπως επίσης και στα υπόλοιπα μέρη της Διασποράς, περιλαμβάνοντας, τον Τζορτζ Μπεχράκη, την Κορίνα Μεντζελοπούλου, τον Αλεξάντερ Ντεσμπλά και τον Δημήτρη Νανόπουλο.

Ο Μητρόπουλος και η σύζυγός του είναι μέλη της Ηγεσίας των 100, ενός οργανισμού που υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Επίσης ο Μητρόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ιδρύματος Πίστη, ενός οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος προωθεί την Ελληνορθόδοξη θρησκεία και τον ελληνικό πολιτισμό.


Νο 25 Άγγελος Τσακόπουλος

  • Καλιφόρνια
  • $600 εκατομμύρια
  • Αγορά Ακινήτων
  • Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Πολιτικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων), Σακραμέντο.
  • Παντρεμένος, 6 παιδιά

Γεννημένος στο χωριό Ρίζες της Αρκαδίας, ο Τσακόπουλος, 84 χρόνων, ήρθε στην Αμερική μαζί με εκατοντάδες άλλους μετανάστες γεμάτος ελπίδα μέσα σε ένα παλιό ατμόπλοιο. Στα 15 του ξεκίνησε για το λιμάνι της Νέας Υόρκης και είδε το Αγαλμα της Ελευθερίας για πρώτη φορά. Ο Τσακόπουλος μετακόμισε στο Σικάγο για να ζήσει με την οικογένειά του, πριν τελικά συνεχίσει δυτικά, στην κοιλάδα του Σαν Χοακίν στην Καλιφόρνια. Με παρότρυνση ενός καλού του φίλου συνέχισε τις σπουδές του, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως πωλητής ακινήτων, ετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την πολύ επιτυχημένη καριέρα του στην αγορά ακινήτων.

Ο Τσακόπουλος ίδρυσε την «AKT Development Corporation» στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, η οποία έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία αγοράς ακινήτων στην περιοχή υπό την καθοδήγησή του, έχοντας κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες σπίτια και περισσότερα από 30 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρους γραφείων. Η «AKT» διατηρεί επίσης ένα πελατολόγιο και διαχειρίζεται περίπου 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

Ο Τσακόπουλος και η οικογένειά του είναι επίσης μεγάλοι υποστηρικτές πολιτικών και κοινοτικών αγώνων. Ο Τσακόπουλος όλη του την ζωή εκφράζει την πίστη του στην ελληνική ιδέα της «παιδείας», συμβάλλοντας διαρκώς στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης κοινότητας. Η οικογένεια Τσακόπουλου έχει δωρίσει χώρους και χρήματα σε πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Μουσείο Τέχνης «Crocker» και το Κέντρο Καλών Τεχνών «Roseville».

Επίσης, ο Τσακόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της διά βίου εκπαίδευσης μέσω του Ταμείου Δωρεών Αγγελου και Σοφίας Τσακόπουλου (Angelo and Sofia Tsakopoulos Endowment Fund) αλλά και ως συμπρόεδρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Για να στηρίξει περαιτέρω τη μελέτη και τον εορτασμό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας, ο Τσακόπουλος υπήρξε από τους οργανωτές του Κέντρο «S.B. Vryonis» για τη Μελέτη του Ελληνισμού στο Σακραμέντο. Το 2018, η οικογένεια Τσακόπουλου δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια για την ίδρυση της έδρας «Justice Anthony M. Kennedy» στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου «Pacific McGeorge School of Law» στο Σακραμέντο.

Ακόμη, ο Τσακόπουλος έχει υπάρξει σημαντικός χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών πολιτικών και πολιτιστικών συμφερόντων στην Αμερική. Τόσο ο ίδιος, όσο και τα παιδιά του έχουν συνεισφέρει εκατομμύρια σε εθνικές, κρατικές και τοπικές εκστρατείες κατά την τελευταία δεκαετία. Αρκετοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Προέδρου έχουν στηριχθεί από τον Τσακόπουλο, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκρέι Ντέιβις, οι γερουσιαστές Νταϊάν Φέινσταϊν και Καμάλα, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι. Ο Τσακόπουλος έχει επίσης αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην προώθηση ομογενών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπεύθυνου Οικονομικών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και κυβερνητικού υποψηφίου, Φιλ Αγγελίδη.

Η κόρη του, Ελένη Τσακοπούλου-Κουνάλακη, είχε οριστεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία το 2010 και το 2018 εξελέγη 50ή αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Ο Τσακόπουλος και η οικογένειά του έχουν ιδρύσει έδρες Ελληνικών Σπουδών σε αρκετά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Τζορτζτάουν, το Στάνφορντ και το Κολούμπια, μεταξύ άλλων.