ΚΟΣΜΟΣ. Το ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο «Christakis Greek Cuisine» στην περιοχή Τάστιν (Tustin) της Καλιφόρνιας έκλεισε τις πόρτες του στα μέσα Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας. Μια από τους 3 ιδιοκτήτες - τα 3 από τα 4 παιδιά της Γιαννούλας Χρηστάκη η οποία είχε αγοράσει το μαγαζί το 1996 - η Κατρίνα, άκουσε από την τηλεόραση για την καραντίνα.
Μαζί με την 2 ετών κόρη της Σαμάνθα, η Κατρίνα πήγε στο μαγαζί για να το «αποχαιρετήσει», καθώς όπως γράφει το «ocregister» δεν γνώριζε αν θα καταφέρει να επιβιώσει και να το ανοίξει και πάλι.
«Αν αυτό είναι το τελευταίο βράδυ που το μαγαζί είναι ανοιχτό, πρέπει να είμαστε εκεί». Η Κατρίνα έδειξε τις φωτογραφίες στους τοίχους του μαγαζιού στη δίχρονη κόρη της και σταμάτησε σε αυτή της μητέρας της. «Αυτή είναι η γιαγιά σου» της είπε. «Ηταν μια ηρωίδα. Αυτό το μαγαζί είναι το τελευταίο κομμάτι από αυτήν».

Η Τζοάνα (Γιαννούλα) Χρηστάκη άνοιξε το εστιατόριο το 1996. Γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Αγιος Δημήτριος, κοντά στη Σπάρτη. Στον Εμφύλιο, στρατιώτες αιχμαλώτισαν τον πατέρα της και όπως λέει η εγγονή του «ο παππούς μου δεν θα πρόδιδε τα πιστεύω του». Η κόρη του Γιαννούλα υιοθετήθηκε από μια οικογένεια από μακρινούς συγγενείς της οικογένειας στα προάστια της Νέας Υόρκης στα 12 της. Το όνομά της άλλαξε και έγινε Τζοάνα Σαράντη.

Η Σάρα, η Κατρίνα και ο Μάικλ μιλούν για την μητέρα τους και τη γνωριμία της με τον πατέρα τους Ουίλιαμ. Οι γονείς τους αγόρασαν το 1996 το μαγαζί το οποίο τότε ονομαζόταν «Gabriel's Cabaret» και στη συνέχεια «Tony and Maria's Greek Cuisine». «Αυτό ήταν το όνειρό της. Ηταν πολύ χαρούμενοι και οι δύο για αυτή την αγορά» είπε η Σάρα.

Η Γιαννούλα Χρηστάκη «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο, όμως δεν έλειψε ούτε μια μέρα από το μαγαζί μέχρι να πεθάνει. Οι κόρες της θυμούνται την μητέρα τους να λέει: «Οι Σπαρτιάτες δεν αρρωσταίνουν».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ