Καλοκαίρι στη Σπάρτη, χωρίς Σινεμά

09-06-2020 15:39   

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Όλο και πιο θλιβερά γίνονται τα καλοκαίρια της Σπάρτης  , χρόνο με τον χρόνο . Μια πόλη που τα καλοκαίρια δεν έχει τίποτε να προσφέρει στους πολίτες της και στους επισκέπτες , εκτός από μια πλατεία που κι εκείνη έχει γίνει  ένας «κρατήρας» τσιμέντου .  Μέσα σ’ όλα 

τα κακώς κείμενα , ο «κορονοϊός» έκλεισε και το μοναδικό σινεμά της πόλης    , το CINEMA CENTER , το οποίο  , με τις εξαιρετικές ταινίες  που έφερνε , αποτελούσε μια σημαντική διέξοδο ψυχαγωγίας και πολιτισμού  . Έτσι  , οι δυνατότητες  και οι διέξοδοι για ψυχαγωγία  στη Σπάρτη  («εκτός καφετέριας»)  μηδενίστηκαν πλήρως  .

Το ελληνικό καλοκαίρι , είναι από παράδοση , συνυφασμένο με το σινεμά , ιδιαίτερα με το θερινό σινεμά . Όμως ο δήμος Σπάρτης  , παρ’ όλο που του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει πρώτα το ΣΙΝΕ – ΑΝΕΣΙΣ στα 1996 και  ύστερα το θερινό σινεμά  «ΡΟΔΟΝ» στα 2011  «δεν θέλησε να τα καταφέρει» , με αποτέλεσμα τα δυο σπουδαία αυτά σινεμά να κατεδαφιστούν , η ΑΝΕΣΙΣ  το  2008 και το ΡΟΔΟΝ  το 2011 .

Από την άλλη μεριά , μια πρόταση που έχει κατατεθεί , εδώ και χρόνια , για δημιουργία ενός δημοτικού θερινού σινεμά , είτε στο χώρο του παλιού θερινού σινεμά ΦΛΟΡΑΛ (πίσω από το δημαρχείο)  είτε στο πάρκο ΓΟΥΔΕ  , δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά υλοποίησης .Έτσι , στη Σπάρτη , διανύουμε ήδη το καλοκαίρι του 2020 , χωρίς τη δυνατότητα «να πάμε - έστω -  ένα σινεμαδάκι , για να ξεσκάσουμε».

 Εδώ και πολλές 10ετίες , η Σπάρτη βουλιάζει διαρκώς στη μιζέρια  και γίνεται μια πόλη που οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν με την πρώτη ευκαιρία  , για να αναζητήσουν αλλού διασκέδαση  , ψυχαγωγία κι ευχάριστο περιβάλλον πόλης ,  ενώ οι υποψήφιοι επισκέπτες της την απορρίπτουν (δυστυχώς) όταν διερευνήσουν λίγο βαθύτερα τις δυνατότητες που τους προσφέρει ως πόλη για να περάσουν όμορφες διακοπές .

Είναι καιρός , έστω και «κατόπιν εορτής» , να κατανοήσουμε σ’ αυτήν την πόλη ότι ο πολιτισμός (μέρος του οποίου είναι και ο κινηματογράφος) αποτελεί βασικό δείκτη  της προόδου και προϋπόθεση για εξέλιξη  της κοινωνίας  .

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ