ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η ανάκριση για μια μεγάλη υπόθεση λαθρανασκαφών σε όλη την Ελλάδα που εξιχνιάσθηκε το Μάρτιο του 2018 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Στον ανακριτή Καλαμάτας κατέθεσαν πολλά άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις τι σχέση έχουν με το μεγάλο δίκτυο λαθρανασκαφών που εξιχνιάσθηκε πριν από δύο χρόνια.

Τότε, όπως αναφέρεθ η εφημερίδα «Θάρρος» της Μεσσηνίας, είχαν συλληφθεί εννέα άτομα, τα περισσότερα από Μεσσηνία, ενώ μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους. Στο στόχαστρό τους, σύμφωνα με όσα τους αποδίδονται, ήταν κυρίως χρυσός, ενώ στις αναζητήσεις τους περιλαμβάνονταν τούρκικα χρυσά πεντόλιρα, αλλά και μια δεσποτική μήτρα με διαμάντια! Μάλιστα, τότε για την εξιχνίαση της υπόθεσης η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας παρακολουθούσε τους υπόπτους οκτώ ολόκληρους μήνες.

Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών είχαν ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2017 και είχε γίνει καταγραφή πολλών τηλεφωνικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τον Ιούλιο έως το Νοέμβριο του 2017 πραγματοποίησαν οκτώ λαθροανασκαφές και μία παράνομη αρχαιολογική έρευνα σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα.

Στη Μεσσηνία, μάλιστα, είχαν κάνει μια λαθρανασκαφή σε περιοχή του Αλμυρού, στα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου προς Μάνη, μετά το Messinian Bay. Από τις έρευνες, ωστόσο, δεν προέκυψε αν από εκεί κατάφεραν να βρουν κάτι πολύτιμο.

Το Μάρτιο του 2018 συνελήφθησαν εννέα άτομα (επτά Έλληνες και δύο αλλοδαποί) και ειδικότερα ένας 59χρονος από τη Βέργα Καλαμάτας, ένας 64χρονος από το Λουτράκι Κορινθίας, αλλά κάτοικος Καλαμάτας, ένας 45χρονος από την Αττική, ένας 45χρονος από τους Αρμενιούς Κυπαρισσίας, ένας 53χρονος Καλαματιανός, ένας 59χρονος από τα Βαρβάσενα Ηλίας, ένας 56χρονος από τα Λεχαινά Ηλείας και οι δύο αλλοδαποί 41 και 47 ετών, κάτοικοι Καλαμάτας.

Ωστόσο, η βαριά δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει κι άλλα άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες, διευρύνεται.

Οι αστυνομικοί αποδίδουν στον 59χρονο Μεσσήνιο το ρόλο του αρχηγού της ομάδας και εκείνου που, κυρίως, χρηματοδοτούσε τις μετακινήσεις και τα έξοδα για τις ανασκαφές.

Φωτογραφία αρχείου