ΠΑΤΡΑ. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθες αργά το βράδυ, το Ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής για το Φυσικό Αέριο. Υπέρ του ψηφίσματος της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία» Χρήστος Πατούχας και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Πάτρα», Διονύσης Βορίσης.

Το ψήφισμα είναι το εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, απαιτεί από τις Κυβερνήσεις, την έλευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού, στην περιοχή μας.

Υποστηρίζουμε την παροχή του φυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, με όρους που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η πόλη μας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στερούνται και θα συνεχίσουν να στερούνται το φυσικό αέριο, γιατί όλες διαδοχικά οι Κυβερνήσεις δεν θέλουν να κατασκευαστεί ο αγωγός, με βάση την γνωστή λογική του «κόστους – οφέλους».

Επιβεβαίωση των παραπάνω, είναι ότι αγωγός φυσικού αερίου κατασκευάστηκε μέχρι τους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας, επειδή ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους σχεδιάζει πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, χωρητικότητας 135.000 -180.000 κυβικών μέτρων, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου στους Αγίους Θεοδώρους.

Επίσης, αγωγός κατασκευάστηκε μέχρι την Μεγαλόπολη γιατί η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ κατασκεύασε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Η ανάπτυξή τους, δεν είναι ούτε «δίκαιη» ούτε για «όλους», είναι για λίγους!

Το Σύμφωνο Συνεργασίας για την δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο δεν δίνει λύση στην άρση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, γιατί το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οχήματα, σε δρόμους με δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ταυτόχρονα, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τις τέσσερις εκτάσεις που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις, αφού είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Το προτεινόμενο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σύμφωνο συνεργασίας, είναι απαράδεκτο γιατί όπως αναφέρεται η ΔΕΔΑ Α.Ε. θα είναι ο κύριος, νομέας και κάτοχος του έργου και ο Δήμος πρέπει να συμβάλει με δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων, οικονομικά και τεχνικά σε ένα έργο μιας ιδιωτικής εταιρείας. Να πληρώσει ο λαός της Πάτρας και των δύο άλλων πόλεων για τα κέρδη των μετόχων και να ζει με τον κίνδυνο ενός καταστροφικού «ατυχήματος».

Αντιστεκόμαστε στην εγκατάσταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του νέου λιμανιού, δίπλα σε εργατογειτονιές, σχολεία και εργασιακούς χώρους.

Είμαστε σε εγρήγορση για να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης δεξαμενών και συστημάτων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου τόσο στο λιμάνι όσο και στο Δήμο Πατρέων.

Θα ενημερώσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τους συλλογικούς φορείς και τον λαό της Πάτρας για τους κινδύνους των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα διαμορφώσουμε από κοινού πλαίσιο διεκδικήσεων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και των δικτύων με κρατική χρηματοδότηση.