ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»).

Η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τον ESA ανάμεσα σε δυο ελληνικά αστεροσκοπεία: το «Αρίσταρχος» στον Χελμό και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας. Αυτή ήταν η ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το «fibre in the sky» περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων. Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμισης, ο σταθμός θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης. Επίσης, σε συνδυασμό με επίγειες υποδομές όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Η κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα δημιουργεί νέες δυνατότητες για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Το Αστεροσκοπείο Χελμού «Αρίσταρχος» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μέτρων και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία Zeiss.

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 905 μέτρων, και αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη.