ΕΛΛΑΔΑ. Όπως ενημερώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συνήλθαν στην Αθήνα τα μέλη της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων, που έχει συστήσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στις 15 και 16/07/2020 στα γραφεία της ΚΕΕΕ.
Την πρώτη ημέρα (Τετάρτη) συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις για τα Πνευματικά Δικαιώματα με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ “AUTODIA”, που είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΟΣΔ), ο οποίος εκπροσωπεί σχεδόν όλο το ξένο και ένα σημαντικότατο μέρος του ελληνικού ρεπερτορίου στη Ελλάδα.
Η AUTODIA κατέθεσε την πρότασή της μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στην Επιτροπή. Η Επιτροπή της ΚΕΕΕ μετά από την συνεδρίαση της την δεύτερη μέρα (Πέμπτη) συνέταξε αντιπρόταση περαιτέρω βελτιωμένη, προκειμένου μετά την έγκριση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ να προχωρήσει σε τελική διαπραγμάτευση με την AUTODIA. Στόχος της Επιτροπής να επέλθει συμφωνία που να είναι η πλέον συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις μέλη της, η πλέον εφικτή με βάση την συγκυρία που βιώνουμε όλοι, αλλά και η πρέπουσα για να συνεχίσουν οι δημιουργοί να παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας.
Με την δεύτερη νεοσύστατη εταιρεία Πνευματικών Δικαιωμάτων, τον “ΟΣΔ ΕΔΕΜ”, δεν κατέστη δυνατόν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για διαπραγματεύσεις.
Τέλος για τα λεγόμενα ως «Συγγενικά Δικαιώματα» των οποίων (ΟΣΔ) είναι ο “GEA”, δεν υπήρξε σ’ αυτή τη φάση δυνατότητα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Η εκτίμηση είναι ότι μια θετική συμφωνία με την AUTODIA θα επηρεάσει και την εξέλιξη των άλλων ΟΣΔ σε σχέση με τα Επιμελητήρια της χώρας και τις επιχειρήσεις μέλη τους, μετά από πολλά χρόνια αντεγκλήσεων, δικαστικών αγώνων και έκνομων συμπεριφορών, κυρίως από την «αμαρτωλή ΑΕΠΙ».