ΑΧΑΪΑ. Ενα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 80% των ελληνικών ξενοδοχείων, έχουν ήδη ανοίξει παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν φέτος λόγω του κορονοϊού COVID - 19, αλλά, διαβλέπουν σημαντική πτώση του τζίρου τους.

«Τα πράγματα δεν είναι καλά και δεν περιμένουμε να βελτιωθούν, ούτε τον Αύγουστο», τόνισε χωρίς περιστροφές, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, μιλώντας στην «pelop.gr», σε μια αποτίμηση της σημερινής κατάστασης στον τουρισμό της περιοχής.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού, έχει επιφέρει σημαντικές ζημιές στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, σε έναν κλάδο που μέχρι πρότινος ήταν πυλώνας της εθνικής οικονομίας. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, στην Αχαΐα υπάρχουν ακόμα ξενοδοχεία που παραμένουν κλειστά. Είναι λίγα, αλλά αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί στον τουρισμό της περιοχής.

Ακόμα όμως και αυτά που άνοιξαν, έχουν αναιμικά ποσοστά κρατήσεων, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 30 - 35%, τόνισε ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Το ανησυχητικό είναι ότι, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει πολύ, ούτε τον μήνα Αύγουστο, όπου ο ελληνικός τουρισμός, βρίσκεται υπό κανονικές συνθήκες στο απόγειό του.

Στην περιοχή της Αχαΐας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, οι αφίξεις εισερχόμενων τουριστών, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με το αεροδρόμιο Αράξου να καταγράφει μέχρι σήμερα, απώλειες άνω του 65% σε σχέση με το 2019.

Οι πτήσεις είναι πολύ λιγότερες και γίνονται με μισογεμάτα αεροπλάνα, αφού έχουν αφήσει πρώτα κόσμο, σε κάποιον ενδιάμεσο προορισμό της Ελλάδας. Οι δε χώρες του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ», που στήριζαν σημαντικά τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας, βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα και θα συνεχίσουν, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Στην περιοχή της Πάτρας, τα ξενοδοχεία Porto Rio και Achaia Beach, άνοιξαν στα μέσα Ιουλίου, με χαμηλά ποσοστά κρατήσεων, κυρίως με τουρίστες από την Σερβία και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο οδικός τουρισμός, θα μπορούσε να στηρίξει φέτος τις τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες, όμως οι προσδοκίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε, η Αχαΐα σε αυτόν τον κλάδο, είχε πολύ μικρή συμμετοχή.

Οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, διαβλέπουν πτώση του τζίρου και κάμψη της απασχόλησης. Μοιραία, στρέφουν τις ελπίδες τους, στον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα εκατομμύρια ξένων τουριστών που έφταναν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Διαμαντόπουλος, στον Σωτήρη Παπανδρέου «φέτος ευελπιστούμε σε μια αύξηση των ελλήνων τουριστών, εξαιτίας όλων αυτών των εξελίξεων και των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, που έχει ενισχύσει η κυβέρνηση. Αυτό θα μας δώσει μια μικρή βοήθεια, αλλά δεν φτάνει για να καλύψει τη ζημιά που έχει γίνει»

Άλλωστε, οι ξενοδόχοι έχουν ένα ακόμα εμπόδιο να υποσκελίζουν. Είναι ο φόβος που έχει καλλιεργηθεί στους Έλληνες, σε σχέση με τους ξένους τουρίστες, μήπως είναι πιθανοί φορείς κορονοϊού. Όπως ομολόγησε ο κ. Διαμαντόπουλος, πολλοί Έλληνες υποψήφιοι πελάτες, ρωτούν τους ξενοδόχους αν φιλοξενούν και αλλοδαπούς τουρίστες, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ακυρώνουν κρατήσεις, γι΄αυτό τον λόγο.