Σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα τρία Σώματα
Συνεχείς διακλαδικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις

ΕΛΛΑΔΑ. Την ώρα που κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση με την Τουρκία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, στέλνοντας μήνυμα ισχύος και αποτροπής στους προκλητικούς γείτονες.
Με τον ίδιο τον «σουλτάνο» Ερντογάν να απειλεί ακόμα και εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα, το Πολεμικό Ναυτικό, η Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς στέλνουν δυναμικές απαντήσεις στο τουρκικό καθεστώς που απαιτεί μερίδιο από τον πλούτο της ανατολικής Μεσογείου.

Η αλήθεια είναι πως από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, από την κρίση του Έβρου δηλαδή μέχρι σήμερα, οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί και έχουν νιώσει για τα καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Λιβύη, ούτε Συρία, ούτε Κούρδοι αντάρτες, ούτε Ιράκ. Είναι μια χώρα με πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, με οργανωμένο και άρτια εκπαιδευμένο Στρατό και συμμαχίες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση.

Στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις επόμενες ημέρες για την έκβαση της ελληνοτουρκικής κρίσης, με την Άγκυρα να μην απομακρύνει το Oruc Reis και τα συνοδευτικά σκάφη από την ανατολική Μεσόγειο και την Αθήνα να ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των Κλάδων αναλύουν καθημερινά και αξιολογούν κάθε κίνηση της Άγκυρας, διαμορφώνοντας τη στρατηγική και τις επόμενες κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, φροντίζει παράλληλα να διατηρεί στον ύψιστο βαθμό την επιχειρησιακή ετοιμότητα και των τριών Σωμάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις, που εκτός από την εμπειρία και την εκπαίδευση που παρέχουν, τονώνουν και το ηθικό των στελεχών αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Στόχος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Αθήνα να απαντά ταχύτατα σε κάθε πρόκληση και να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους «γείτονες».

To notospress.gr παρουσιάζει τις δυνάμεις έτισ όπως καταγράφονται απο επίσημε πηγές


Οι ήττες των Τούρκων από τους Έλληνες

Από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, οι Τούρκοι έχουν χάσει στις εξής «μάχες»:

  • Έβρος. Η Ελλάδα αντιμετώπισε τις ορδές προσφύγων και μεταναστών που πήγαν να εισβάλουν στην Ελλάδα κατόπιν εντολής του καθεστώτος Ερντογάν.
  • Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου στις 21 Ιουλίου 2020. Οι Τούρκοι έβγαλαν μαζικά τον τουρκικό στόλο από το ναύσταθμο του Ακσάζ αλλά βρήκαν μπροστά τους το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που του έκοψε το δρόμο προς την ανατολική Μεσόγειο.
  • Σφοδρό χτύπημα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ στο «καμάρι του τουρκικού στόλου» την KEMAL REIS. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να αποκόψει την ελληνική φρεγάτα από την παρακολούθηση του ερευνητικού Oruc Reis. Ο κυβερνήτης του ΛΗΜΝΟΣ κράτησε σταθερή πορεία, χτύπησε στα… πλευρά το KEMAL REIS και το έστειλε για επισκευή στο ναύσταθμο.
  • Εντοπισμός τουρκικού υποβρυχίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Εύβοιας. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε τον εισβολέα και αυτό που ακολούθησε για τον Τούρκο κυβερνήτη ήταν… εφιάλτης!
  • Συντριπτικές και καθημερινές ήττες στον αέρα από την Πολεμική Αεροπορία. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα οι Τούρκοι, οι οποίοι επιχειρούν ακόμα και άνανδρες μαζικές παραβιάσεις στο Αρχιπέλαγος. Οι Έλληνες χειριστές τους βάζουν στο στόχαστρο και τους κυνηγούν μέχρι τα τουρκικά παράλια. Σε μία περίπτωση μάλιστα, οι τρομοκρατημένοι Τούρκοι πιλότοι από το ανελέητο κυνηγητό των Ελλήνων, εξαπέλυσαν flares προς τους Έλληνες χειριστές, πρακτική προφανώς παράνομη.
  • Η πτήση Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που κατόρθωσαν να φθάσουν στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά…


Το μυστικό ναυτικό σχέδιο Suga

Όπως γράφει ο μαχόμενος τουρκικός τύπος «Η Τουρκία επανεξετάζει το μυστικό ναυτικό σχέδιο Suga για να προκαλέσει την Ελλάδα, αυξάνοντας το φάσμα των συγκρούσεων».

Το Nordic Monitor αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Τουρκία φαίνεται να επανέρχεται σε ένα παλιότερο σχέδιο συνωμοσίας που ονομαζόταν Suga, που είχε σχεδιαστεί το 2003 ως μία επιχείρηση προβοκάτσια για να προκαλέσει ένταση με τη γειτονική Ελλάδα, με σκοπό εγχώριους πολιτικούς στόχους. Οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής πού λυγίζουν τους κανόνες εμπλοκής, η εθνικιστική ευφορία στην κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα φιλοπόλεμα σχόλια που γίνονται σε κυβερνητικά ελεγχόμενες τηλεοράσεις και τα ανεύθυνα σχόλια από Τούρκους ηγέτες, μιμούνται τον οδηγό που είχε καταρτισθεί για το σχέδιο Sugar από τον δημιουργό του.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Ραμαζάν Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σύνταξη του ύπουλου και παράνομου σχεδίου Suga και οι φασίστες συνεργάτες του, είναι αυτοί που αυτές τις μέρες χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, με ανοιχτή υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν, αυξάνοντας έτσι το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στο έδαφος.

Απέναντι στην πρόσφατα κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις εχθρικές δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία, οφειλόμενες εν μέρει στα τουρκικά οικονομικά προβλήματα, η υπενθύμιση του τι ήταν το απόρρητο σχέδιο Suga, ενδεχομένως παρέχει μερικά στοιχεία για τη νοοτροπία των ηγετών της τρέχουσας κυβέρνησης με επικεφαλής τον ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν και τον υποστηρικτή του νεοεθνικιστή πολιτικό Ντογού Περιντσέκ.
Πώς αποκαλύφθηκε το σχέδιο Suga

Τα μυστικά έγγραφα σχετικά με το σχέδιο Σούγκα ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν σε μία αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε ναυτική βάση του τουρκικού ναυτικού στις 6 Δεκεμβρίου 2010. Η επιχείρηση έγινε μετά από πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ναυτικού κατείχαν απόρρητα ντοκουμέντα στην μονάδα πληροφοριών στο ναύσταθμο του Γκιολτζουκ. Η αστυνομία βρήκε ένα μυστικό αρχείο που περιλάμβανε μεγάλο αριθμό εγγράφων με την ένδειξη "εμπιστευτικό" και σκληρούς δίσκους κρυμμένους σε ένα χρηματοκιβώτιο στο πάτωμα του Τμήματος Πληροφοριών. Το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκε σε μία μονάδα δίσκου με τον αριθμό 5.

Ο σκοπός του σχεδίου Suga ήταν η δημιουργία μιας μείζονος κρίσης μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που θα γινόταν στο Αιγαίο και η κλιμάκωση της έντασης, ώστε να έρθουν Ελλάδα και Τουρκία στο παρά 5 μιας πολεμικής αναμέτρησης.

Πολεμική Αεροπορία Ελλάδας VS Τουρκίας
Οι δυνάμεις σήμερα

Ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια αποδείχθηκε το φετινό στα ελληνοτουρκικά καθώς η Τουρκία διατηρεί τις δυνάμεις της ενεργές στο Αιγαίο.
Τα στοιχεία προέρχονται από την καταγραφή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην έκθεση "Το ισοζύγιο δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020". Τα στοιχεία είναι κυρίως ποσοτικά και προέρχονται από έγκυρες, ανεξάρτητες και προσβάσιμες πηγές, όπως το IISS, toSIPRI, OSCE, καθώς και από οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και τη CIA, περιλαμβανομένου και πληροφοριακού υλικού που κατέχει το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.

Ανθρώπινο Δυναμικό: Το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Αεροπορίας στην Ελλάδα ανέρχεται στις 21.000 και είναι μειωμένο κατά 5.600 σε σύγκριση με το 2014. Στην Τουρκία είναι 50.000 ήτοι μειωμένο κατά 10.000 σε σχέση με το 2014.

Μαχητικά Αεροσκάφη : Τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2020 είναι μειωμένα. Σήμερα ανέρχονται στα 231 σε σχέση με 262 το 2014 και 283 το 2004.

Ακόμη πιο αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά, όπου τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 308 σε σχέση με 352 το 2014 και 407 το 2004.

Αναγνωριστικά Αεροσκάφη: 28 η Ελλάδα και 38 η Τουρκία.

Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης: Η Ελλάδα διαθέτει 4 τύπου ΕΜΒ-145 ΑΜΒ-145AEW όπως και το 2014. Η Τουρκία διαθέτει επίσης 4 τύπου B-737 AEW τώρα, σε σχέση με 1 που διέθετε το 2014.

Μεταφορικά Αεροσκάφη και Ελικόπτερα: Η Ελλάδα διαθέτει 23 C-160, Hercules και Spartan (συν 3 ελαφρά Μεταγωγικά) και 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου. Η Τουρκία διαθέτει 88 μεταφορικά αεροσκάφη C-27, Hercules και Spartan και 35 ελικόπτερα.

Αεροσκάφη Ιπτάμενου Ανεφοδιασμού: Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 7 τέτοια αεροσκάφη και καθόλου η Ελλάδα.

Αεροπορική Άμυνα: Η Ελλάδα παρουσιάζεται σε σχετικά καλύτερη θέση με τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1. Η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 Hawk ΜΙΜ- NikeHercules.

Πολεμικό Ναυτικό Ελλάδας VS Τουρκίας

Οι δυνάμεις σήμερα

Η έξοδος του Ορούτς Ρέις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τουρκική προκλητικότητα διατηρεί μία έκρυθμη κατάσταση στις ναυτικές δυνάμεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. Ναυτικές δυνάμεις οι οποίες είναι μειωμένες, και για τις δύο χώρες, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια όπως προκύπτει από την καταγραφή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην έκθεση "Το ισοζύγιο δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2020".

Ανθρώπινο δυναμικό

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στο Ναυτικό, η Τουρκία στο διάστημα της δεκαετίας 2004 – 2014 έχει μειώσει τις δυνάμεις της κατά 4.150 και η Ελλάδα κατά 250 φτάνοντας τους 48.600 προσωπικό η πρώτη και σε 19.000 η δεύτερη. Σήμερα διαθέτουν ακόμη λιγότερο ναυτικό προσωπικό και οι δύο χώρες ήτοι 45.000 η Τουρκία και 16.300 η Ελλάδα.

Στόλος

Υποβρύχια: Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 12. Τα υποβρύχια είναι γερμανικής προέλευσης και στις δύο χώρες.

Φρεγάτες: Μετά από μείωση κατά μία φρεγάτα στις αντίστοιχες πλευρές η σύγκριση το 2020 επανήλθε στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 19.

Κορβέτες, Περιπολικά, και άλλα μέσα: Η Ελλάδα έχει 5 κορβέτες, 33 περιπολικά και 20 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Αντίστοιχα η Τουρκία διαθέτει 6 Κορβέτες, 41 περιπολικά και 35 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.

Ναυτική Αεροπορία: Η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου P-COrion κατά υποβρυχίων και η Τουρκία 13 από τα οποία τα 6 είναι περιπολικά (αστυνόμευσης) και τα 7 ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 20 ελικόπτερα ( 18 κατά υποβρυχίων και 2 πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.