ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στην απόρριψη της ένστασης που κατέθεσε η GD Infrastrutture κατά της απόφασης διάλυσης της σύμβασης για το έκτο από τα οκτώ τμήματα του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου προχώρησε το υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, το υπουργείο προχωρεί σε «ξεκαθάρισμα» των οφειλών του προς τους εργολάβους που είχαν σημειώσει πρόοδο στο έργο. Το υπουργείο τοποθετεί στο τέλος του έτους τις αποφάσεις της Ε.Ε. σχετικά με την ανάθεση του οδικού άξονα ως ενιαίου έργου στην Ολυμπία Οδό.

Η ιταλική εταιρεία, που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο Εμφιετζόγλου, είχε καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης διάλυσης της σύμβασης για το υποτμήμα Κάτω Αχαΐα – Σαγαίικα, υποστηρίζοντας ότι είναι αναιτιολόγητη. Το υπουργείο απέρριψε την ένσταση, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα δεν έχει υποχρέωση αιτιολόγησης. Επιπλέον, όπως σημειώνει, «η πρόοδος των εργασιών δεν ήταν σύμφωνη με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου, ούτε οι απορροφήσεις ακολουθούσαν τις χρηματορροές που είχε υποβάλει η ανάδοχος και οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του χρονοδιαγράμματος, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και την απώλεια πόρων από την Ε.Ε.».

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρεί στις τελευταίες επιμετρήσεις, για τα τμήματα εκείνα του έργου που οι εργασίες είχαν προχωρήσει. Ετσι το προηγούμενο διάστημα ανέκρινε ακόμα μία πληρωμή για την Intrakat, που είχε αναλάβει το τμήμα Αμαλιάδας – Δουναίικων, φθάνοντας σε πρόοδο το 14,31%. Η Intrakat έλαβε συνολικά 4,7 εκατ. ευρώ, από τα 32,28 εκατ. ευρώ της σύμβασης που είχε υπογράψει. Επίσης η GD Infrastrutture έλαβε ακόμα 50.000 ευρώ για το Κάτω Αχαΐα – Σαγαίικα φθάνοντας συνολικά τις 742.000 ευρώ από τα 34,9 εκατ. ευρώ της σύμβασης (να σημειωθεί ότι πληρωμή της προκαταβολής της έχει ανασταλεί από τον Ιούλιο).

Ερωτώμενος προ ημερών από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις γύρω από το πολύπαθο έργο, ο υπουργός Υποδομών εκτίμησε ότι η τελική απάντηση της Ε.Ε. αναμένεται προς το τέλος του έτους. Οπως υποστήριξε, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν περιορίσει τις δυνατότητες του υπουργείου να έλθει σε επαφή με συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες, παρέμεινε όμως αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Το Σαββατοκύριακο πάντως σημειώθηκε ακόμα ένα θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου με θύμα ένα βρέφος 16 μηνών, μόλις μία εβδομάδα ύστερα από άλλο τροχαίο στον ίδιο δρόμο με θύμα έναν 26χρονο, γεγονότα που υπενθυμίζουν τη σημασία της ανακατασκευής του οδικού άξονα για τη Δυτική Ελλάδα.