Με τρεις συναυλίες βυζαντινής μουσικής και ένα master class στην Ακαδημία Λιστ

ΚΟΣΜΟΣ. Μετά την επιτυχημένη πρόσφατη εμφάνισή της στην Πολωνία στο φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής του Χαϊνούβκα της Πολωνίας (Międzynarodowym Festiwalem Muzyki Cerkiewnej – Hajnówka), από το οποίο έλαβε το ειδικό βραβείο «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στη διάδοση και καλλιέργεια της παράδοσης της Μουσικής της Ανατολικής Εκκλησίας και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο γυναικείας παρουσίασης των βυζαντινών ύμνων», η Νεκταρία Καραντζή συνεχίζει το μουσικό ταξίδι της βυζαντινής υμνωδίας στην Ουγγαρία, εν μέσω των δύσκολων συνθηκών του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, θα εμφανιστεί για τρεις συναυλίες βυζαντινής μουσικής στο κοινό της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την περίφημη ανδρική χορωδία του Αγίου Εφραίμ (Saint Efraim Male Choir), υπό τη διεύθυνση του καθηγητή εκκλησιαστικής μουσικής της Ακαδημίας Λιστ, Tamas Bubnó. Η περιοδεία θα περιλαμβάνει συναυλίες στις πόλεις: Szombathely (2 Οκτωβρίου), Budapest (3 Οκτώβριου) και Debrecen (4 Οκτωβρίου) με το project Orientale Lumen - Theotokos. Στο φετινό αφιέρωμα Orientale Lumen η χορωδία του Αγίου Εφραίμ συμπράττει, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε σειρές συναυλιών με τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές του ιερού μέλους στον κόσμο.

Ο σύνδεσμος της Καραντζή με την Ουγγαρία διαρκεί αρκετά χρόνια, χάρη στη συνεργασία της, συναυλιακή και δισκογραφική μέσω της BMC Records, με την ανδρική χορωδία του Αγίου Εφραίμ της Βουδαπέστης. Η πρώτη της συνεργασία, πριν αρκετά χρόνια, στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, επεφύλασσε επίσης τη χαρά της σύμπραξης με την σημαντικότερη εκπρόσωπο της παραδοσιακής μουσικής της Ουγγαρίας Μάρτα Σεμπεστιέν. Πριν λίγους μήνες, και μετά το σημαντικό Φεστιβάλ της Ραβέννα της Ιταλίας, στο οποίο η Καραντζή εκπροσώπησε την Ελλάδα με βυζαντινούς ύμνους, δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί ξανά επί σκηνής με την χορωδία του Αγίου Εφραίμ της Βουδαπέστης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής του Ιασίου της Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο της φετινής περιοδείας, η πρωτοπόρος Ελληνίδα υμνωδός και ιδρύτρια του «Women in Byzantine Music worldwide association», του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργάνου εκπροσώπησης των γυναικών στη βυζαντινή μουσική, θα παρουσιάσει, για δεύτερη φορά, masterclass Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ως προσκεκλημένη μιας από τις σημαντικότερες μουσικές ακαδημίες στον κόσμο, της Ακαδημίας Λιστ στη Βουδαπέστη. Πρόκειται για το Ουγγρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής που φέρει το όνομα του ιδρυτή της και κορυφαίου μουσουργού και βιρτουόζου πιανίστα Φέρεντς Λίστ. Η Ακαδημία Λιστ αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Μουσικής Εκπαίδευσης και ανήκει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με τη σημαντικότερη επιρροή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας μουσικής σκηνή.