ΠΑΤΡΑ. Ηταν μεσημέρι 12ης Φεβρουαρίου 2020, όταν περιπατητής στην Πλαζ της Αγυιάς Πατρών, ήρθε αντιμέτωπος μ΄ένα μακάβριο θέαμα. H σορός νεογνού (κοριτσιού), κείτονταν στην παραλία.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός σε Αστυνομία και Λιμενικό, για να αποδειχθεί έπειτα από έρευνες, πως το νεογέννητο είχε εγκαταλειφθεί δίπλα στο κύμα, από την ίδια του τη μητέρα. Το είχε φέρει στη ζωή, λίγες ώρες πριν, σε νοσοκομείο της πόλης. Θύμα μια αθώα ψυχή που από την πρώτη κιόλας στιγμή, που ήρθε στον κόσμο, βρέθηκε αντιμέτωπη με το πιο σκληρό πρόσωπο του.

Όπως γράφει η Μαρία Κ. Παπαγιαννακοπούλου στην εφημερίδα «Πελοπόννηοσος» εννέα μήνες μετά, το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο, η 27χρονη σύγχρονη «Μήδεια» όπως χαρακτηρίστηκε, μιλά από τη φυλακή: «Κανείς δεν κατάλαβε τη ψυχική μου κατάσταση. Ολοι μιλάνε χωρίς να γνωρίζουν τι περνούσα εγώ εκείνες τις ώρες. Δεν ήξερα τι έκανα. Δεν είχα καθόλου άποψη για το τι έπρεπε να κάνω. Ημουν σε πλήρη σύγχυση», λέει.

Επιμένει ότι «ήθελε να κρατήσει το παιδί της, αλλά εγκαταλείφθηκε παντελώς, ακόμα και στο νοσοκομείο που πήγε να γεννήσει». Βάσει των ισχυρισμών της, έφυγε, δεν την είδε κοινωνικός λειτουργός, ούτε ψυχίατρος και ψυχολόγος. «Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για μια κοπέλα, μόνη της, χωρίς τίποτα, χωρίς ρούχα μωρού, που είχε μόνο 10 ευρώ στο πορτοφόλι της», προσθέτει ο κ. Χρονόπουλος

Το χρονικό

Το νεκρό μωρό εντοπίστηκε τυλιγμένο σε μια κουβέρτα από διερχόμενο στη θάλασσα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από συντονισμένες έρευνες, εντοπίζεται στο σπίτι που διαμένει με την οικογένεια της σε περιοχή της Πάτρας, γυναίκα που φέρεται να έχει σχέση με την υπόθεση. Τα στοιχεία δείχνουν, πως είναι αυτή που αναζητούσαν. Είχε γεννήσει στις 10 Φεβρουαρίου, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας». Την επομένη, φεύγει από την μαιευτική κλινική, χωρίς να λάβει εξιτήριο. Μαζί της παίρνει και το παιδί της. Κανείς αρχικά, δεν αντιλαμβάνεται τη φυγή της.

Συλλαμβάνεται και τελικά παραδέχεται, πως είναι εκείνη που εγκατέλειψε το σπλάχνο της στην ακτή, όπου και βρήκε τραγικό τέλος. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος του βρέφους, προήλθε από «πνιγμό εντός θαλασσίου ύδατος». Μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη.

Στους Λιμενικούς που χειρίζονταν την υπόθεση, φέρεται να είπε πως περιπλανήθηκε για ώρες με το αυτοκίνητο της, μέχρι να καταλήξει στην παραλία και να πάρει την απόφαση να αφήσει το νεογέννητο στο σημείο. Κατόπιν πήγε στο σπίτι της, ευρισκόμενη σε άθλια σωματική και ψυχολογική κατάσταση.

Ο εισαγγελέας της ασκεί δίωξη, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και μετά την απολογία της στον ανακριτή κρίνεται, προφυλακιστέα. Με δάκρυα στα μάτια δέχεται την απόφαση και παίρνει το δρόμο για τις φυλακές. Στο πλευρό της, βρίσκονται συντετριμμένοι, μη μπορώντας να αντέξουν το «βάρος» των αποκαλύψεων, οι γονείς της.