ΑΡΚΑΔΙΑ. Σύμφωνα με πηγές του Αρκαδία 93.8, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία αλλά και τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται για την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης της Μονής- γεγονός που προβλέπεται μετά τον πρόσφατο θάνατο της Ηγουμένης-, προκάλεσε την αντίδραση της μοναδικής Μοναχού που βρίσκεται εντός της Μονής, της Μοναχού Αικατερίνης, η οποία και αναμένεται εντός της ημέρας- της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2020- ν' αποχωρήσει από τη Μονή, παραδίδοντας τα κλειδιά στην διοικούσα Επιτροπή που όρισε η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρος, δήλωσε, ουσιαστικά, πως δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία της Ιεράς Μονής, η οποία θα "περάσει" στον έλεγχο διοικούσας Επιτροπής όπως ορίζει ο Νόμος και θα είναι ανοικτή τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, ανέφερε πως η Μοναχή Αικατερίνη δεν θέλησε να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται, αρνούμενη, καταρχάς, να παραδώσει τα κλειδιά και, κατόπιν, αποφασίζοντας να εγκαταλείψει την Ιερά Μονή.

Όπως διευκρίνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, είχε αποφασιστεί να συμμετέχει και η Μοναχή Αικατερίνη στην Επιτροπή- η οποία θα ήταν πενταμελής-, πράγμα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τη Μοναχή. Τέλος, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος είπε πως ακόμα και η αποχώρηση της Μοναχής από τη Μονή δεν γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, μ' ευθύνη της ίδιας της Μοναχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως:

«Κάθε Τετάρτην τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός. Κάθε Σάββατον τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός καί Κάθε Κυριακή τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός. Ὁπότε κατά τάς ἀνωτέρω ἡμέρας καί ὥρας θά δύναται κάθε προσκυνητής νά ἐπισκέπτεται ἐλεύθερα καί ἀπρόσκοπτα τήν Ἱεράν Μονήν τοῦ Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν καί νά συμμετέχη στίς τελούμενες Ἱερές Ἀκολουθίες».

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, σ΄επικοινωνία με το arcadia938.gr, επιβεβαίωσε, καταρχάς, τις καταγγελίες περί "κλεισίματος" της Ιεράς Μονής, δηλώνοντας "έκπληκτος" και "ανήσυχος" για τα όσα διαδραματίζονται εκεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη σημασία της συγκεκριμένης Μονής και την χρονοβόρα διαδικασία που χρειάστηκε έτσι ώστε να εγκριθούν τα έργα αποκατάστασης της στέγης της, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί στα 160.000,00 ευρώ.