Ψηφιακή ξενάγηση ανάμεσα σε τρισδιάστατα μνημεία

ΟΛΥΜΠΙΑ. H τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Microsoft και τις δράσεις της στον τομέα του πολιτισμού από ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing) και θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή της Microsoft μάς ξεναγεί στην Αρχαία Ολυμπία

Στο πλαίσιό του η Microsost ενισχύει και δράσεις στον πολιτισμό με την υλοποίηση μίας ψηφιακής εφαρμογής που θα δίνει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας και του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα. «Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας» ανέφερε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άνθρωποι από όλα τα σημεία της γης, με αυτή την εφαρμογή, θα μπορούν θα «επιστρέφουν» στο παρελθόν, και να περιηγηθούν στην Αρχαία Ολυμπία. Την ευθύνη της συλλογής των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και στα εκθέματα του μουσείου αναλαμβάνει Ειδική Επιτροπή η οποία συγκροτείται άμεσα με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η πρώτη συζήτηση για την ανάδειξη της Αρχαία Ολυμπίας μέσω της εφαρμογής της Microsoft είχε γίνει στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ.