Από τα 3,80 ευρώ άνοιξε η αγορά στα πρωτόλαδα.

Στα 2,75 ευρώ περσινό ελαιόλαδο πούλησαν τα Πάκια Μολάων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Mε την ελαιοποίηση ποσοτήτων των ποικιλιών Αθηνοελιά και Μανάκι, στους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας και τη Θερμησία Αργολίδας, άνοιξε επισήμως η νέα σεζόν για το ελαιόλαδο. Όσο προχωρούν η συγκομιδή και η ελαιοποίηση θα υπάρχει ασφαλώς και σαφέστερη εικόνα, ωστόσο τα πρώτα δείγματα αναφέρουν καλή ποιότητα, ισάξια της περσινής. Παράλληλα, όπως έγραφε η «ΥΧ», με την έναρξη της ελαιοποίησης πραγματοποιήθηκε και το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς για αγουρέλαιο της ποικιλίας Αθηνοελιάς.

Εν αναμονή της επόμενης εμπορικής πράξης, που θα δώσει μία πιο σαφή εικόνα προς τα πού κλίνουν οι τιμές σε ότι αφορά το φρέσκο ελαιόλαδο, το πρώτο συμβόλαιο στην περιοχή ήδη υλοποιείται για ποσότητα 12 βυτίων που συμφώνησε να αγοράσει από τον συνεταιρισμό της περιοχής η ιταλική Alta Maremma με την τιμή των 3,80 ευρώ/κιλό, όσο δηλαδή και πέρυσι.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτη Μπατσάκη, η ποιότητα των πρωτόλαδων δείχνει πολύ καλή. Κατά τον ίδιο, η παραγωγή στην περιοχή θα είναι φέτος σημαντικά μειωμένη και υπολογίζεται στο μισό της περσινής, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε στο Δήμο Μονεμβασιάς, την περασμένη Δευτέρα, ο ΑΣ Μολάων-Πακίων συμφώνησε τη διάθεση των τελευταίων 180 περίπου τόνων χαμηλής οξύτητας και διαφόρων ποιοτικών χαρακτηριστικών που διατηρούσε ακόμη στις δεξαμενές του από την παραγωγή 2019-2020, σε δύο ιταλικές εταιρίες με μία μέση τιμή της τάξεως των 2,75 ευρώ/κιλό.

Πρόκειται, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του συνεταιρισμού, για ελαιόλαδο που τυποποιείται άμεσα και αποθηκεύεται, καθώς οι Ιταλοί αφενός δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δικών τους πρωτόλαδων, αφετέρου διασφαλίζουν ποσότητες, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν συμβόλαια που έχουν ήδη κλείσει με τους πελάτες τους, υπό τον φόβο ενός νέου lockdown. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένη ιταλική εταιρεία στοκάρει περσινό ελαιόλαδο για… ώρα ανάγκης, καθώς άλλες χρονιές τέτοια εποχή αναζητούσε στην περιοχή συμφωνίες για προϊόν της καινούργιας χρονιάς, που επρόκειτο να παραχθεί τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, και μέχρι η ελιά να ωριμάσει πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον αρκετών ιταλικών εταιρειών για ποιοτικό ελαιόλαδο νέας σοδειάς φαίνεται ότι μετατοπίζεται στην Κρήτη, με τις τιμές που «ακούγονται» να φτάνουν τα 3 ευρώ/κιλό.

Εξαιρετικής ποιότητας το πρώτο αγουρέλαιο της ποικιλίας Μανάκι

Μετά την ελαιοποίηση των πρώτων ποσοτήτων όλο και περισσότεροι παραγωγοί συγκομίζουν, όσο προχωρούν οι μέρες, τις ελιές της ποικιλίας Μανάκι, που θα φέρουν τα πρωτόλαδα του ΑΣ Θερμασία Δήμητρα. Η ποιότητα του φρέσκου λαδιού δείχνει οξύτητα κάτω των 3 γραμμών, ενώ πρόκειται για εξαιρετικό γευσιγνωστικά, υπερφαινολικό πρωτόλαδο, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Κωνσταντίνος Μέλλος.

Πηγή: ypaithros.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αργ. Μαριόλης: «Αφορμή να οραματιστούμε ξανά τον Δήμο Ευρώτα, αποτελεί η κρίση του κορονοϊού»

Όταν το BBC αναρωτήθηκε για τα Αντικύθηρα, η απάντηση ήταν αποστομωτική!

Δήμαρχος Πύργου: «Ο Πύργος πεθαίνει, γιατί κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν…»

Νεκρός 72χρονος ψαροντουφεκάς στον Αρχάγγελο Λακωνίας

Επιτέλους! Γνωρίσαμε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μίλησε για όλους και για όλα! (video)