Οι απορίες παραμένουν στους γονείς, για τις μακροπρόθεσμες ψυχοσωματικές συνέπειες της πολύωρης χρήσης μάσκας από παιδιά ηλικίας 4-12 ετών

ΣΠΑΡΤΗ. Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, με θέμα: «Κορωνοϊός covid-19 και σχολικές μονάδες».

Όπως αναφέρθηκε, το θέμα εισηγήθηκαν ο γενικός ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δρ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος και οι παιδίατροι, Δρ. Παρασκευάς Κουτσοβίτης και Μαριανέλλα Σαλαπάτα, ενώ τον συντονισμό είχε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, Καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δρ. Μαρία Τσιρώνη. Μετά τις εισηγήσεις, οι ιατροί απάντησαν σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους συμμετέχοντες, αλλά και σε ερωτήσεις που τους είχαν τεθεί από εκπαιδευτικούς και γονείς, γραπτώς.

Την ενημερωτική συνάντηση που διήρκεσε πλέον των 2 ωρών παρακολούθησαν πλέον των 80 εκπαιδευτικών, αλλά και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολικών μονάδων του νομού, μέσω της υπηρεσίας τηλεδιασκέψεων zoom. Ωστόσο, η συνάντηση καταγράφηκε προκειμένου τις επόμενες ημέρες να αναρτηθεί στο διαδίκτυο και να ενημερωθούν και όσοι/ες εκπαιδευτικοί ή/και γονείς δεν κατέστη δυνατόν να την παρακολουθήσουν.

Επίσης έγινε γνωστό πως ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Φώτης Πολίτης, ευχαρίστησε θερμά εκπαιδευτικούς και γονείς για τη συμμετοχή τους, τους εισηγητές για τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις και τις απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτήσεις και απορίες γονέων και εκπαιδευτικών, τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας και την Πρόεδρό του για την άμεση ανταπόκρισή τους, καθώς και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτη Τατσώνα, για την τεχνική υποστήριξη. Τέλος, υπογράμμισε προς τους εκπαιδευτικούς ότι «οι οδηγοί αρχών διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών covid-19 δεν είναι μόνιμοι, αλλά θα επικαιροποιούνται, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα», ενώ υπενθύμισε ότι «είμαστε ασφαλείς, όσο παραμένουμε υπεύθυνοι».

Επίσης, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νομού παρακολούθησαν την τηλεσυνάντηση, έχοντας διατυπώσει εκ των προτέρων ερωτήσεις για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Έτσι ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις μιας μητέρας που έλαβε μέρος στη διαδικασία και δηλώνει μάλιστα και απηυδισμένη η ίδια.

Όπως αναφέρει η απηυδισμένη μητέρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που απεκόμισε:

«1. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα-μελέτη για τις μακροπρόθεσμες ψυχοσωματικές συνέπειες της πολύωρης χρήσης μάσκας από παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. (Αγνοώντας, εσκεμμένα ή μη, να απαντήσουν αυτή την ερώτηση γονέα, λογικά, λοιπόν συμπεραίνουμε το παραπάνω).

2. Ο Π.Ο.Υ. εξαγγέλλει κατευθυντήριες οδηγίες γενικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε τοπική κοινωνία να εφαρμόσει τη δική της πολιτική. Άρα, οι οδηγίες και οι συστάσεις του Π.Ο.Υ., μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα, μπορούν να αγνοηθούν – όπως και γίνεται. Ποιος λοιπόν ο ρόλος του;;;

3. Από τους τρεις βασικούς κανόνες μη διασποράς του ΕΟΔΥ (αποστάσεις, μάσκα, υγιεινή) στις σχολικές μονάδες εφαρμόζεται μόνο η μάσκα αυστηρά. Οι άλλοι δύο, αφού δε μπορούν να τηρηθούν, δεν πειράζει...και το λίγο καλό είναι από το τίποτα. Και ας μη φοριέται η μάσκα σωστά από τα παιδιά, λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Και αυτό καλό είναι και ας μην έχει καμία ουσία. Και ας τη βγάζουν για να φάνε. Δεν πειράζει, την ώρα του φαγητού ο ιός δε μεταδίδεται (προσωπικό συμπέρασμα).

4. Οι ορισμένοι εκπαιδευτικοί από το σύλλογο διδασκόντων ως διαχειριστές κρούσματος covid 19, δε χρειάζεται να έχουν κάποιες παραπάνω γνώσεις. «Διαχειρίζονται» το παιδί με συμπτώματα, όπως κάθε άλλη φορά. Αλλά πρέπει να καλλιεργείται η τρομολαγνεία (προσωπικό συμπέρασμα).

Η κα. Λινού ήταν σαφέστατη σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό κανάλι: «Η χρήση μάσκας δεν προστατεύει όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και η υγιεινή των χεριών».

Τώρα γιατί οι του Υπουργείου Παιδείας επιμένουν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προνήπιο...τα συμπεράσματα δικά σας».