ΕΛΛΑΔΑ. Δεν θα τελεστεί δοξολογία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την ερχόμενη Τετάρτη. Θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών -χωρίς εκπροσώπους της κυβέρνησης ωστόσο.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από τα πιο επίσημα χείλη. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το μοναδικό θέμα της σύσκεψης της Πέμπτης 22/10, περιορίστηκε στην διαχείριση των υγειονομικών θεμάτων της covid 19 σε επίπεδο χώρας, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως, «…Στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες».

Μετά την σύσκεψη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι, «…αναφορικά με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η κατάσταση μέχρι τώρα παρουσιάζεται καλή, με τρεις Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στο “πράσινο”, δηλαδή σε επίπεδο ετοιμότητας (Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία) και τις υπόλοιπες δύο (Αργολίδα και Κορινθία) στο “κίτρινο”, δηλαδή σε επίπεδο επιτήρησης».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν συνολικά τέσσερα επίπεδα, ετοιμότητας (πράσινο), επιτήρησης (κίτρινο), αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) και αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Σχετικά με την τηλεσύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες, από το Γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

“Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες”, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται”.

Αμέσως μετά έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18 – 24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25 – 34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε “να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων”. Από την πλευρά των περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν και αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας».