ΣΠΑΡΤΗ. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 23/10 στο Παλαιό Δημαρχείο Σπάρτης, με θέμα την αντιμετώπιση τού νέου κύματος της covid-19.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις ενέργειες που έχει κάνει ή θα κάνει ο Δήμος στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του για την βέλτιστη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και η επικοινωνία και ο συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται σε αυτήν την προσπάθεια.

Σημειώνουμε την δημιουργία συντονιστικής ομάδας αποτελούμενης από τον επικεφαλής κ. Θ. Πατσιλίβα, αντιδήμαρχο Διοικητικών, την κα Γεωρ. Ζαχαράκη, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και τον κ. Αθαν. Καρλαύτη, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός, μεταξύ άλλων, η συνεργασία με κρατικές και περιφερειακές αρχές, το Νοσοκομείο αλλά και με όποιον άλλο φορέα κρίνει απαραίτητο. Θα προτείνει ακίνητα όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν οι φορείς του κορονοϊού.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως είναι απαραίτητη η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των Δήμων, κάτι που πρέπει να δρομολογηθεί από το υπουργείο. Προέτρεψε δε, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους εργοδότες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των εποχικών εργαζομένων εργατών γης.

i. Να ενημερώσουμε τους δημότες για τις ενέργειες του Δήμου για την αντιμετώπιση της επέκτασης του κορωνοϊού,

ii.Να επισημανθεί στους δημότες ότι είμαστε σε εγρήγορση για το θέμα αυτό,

iii. Να καταγράψουμε τις απόψεις των καλεσμένων μας.

Περίληψη των ενεργειών του Δήμου για την αντιμετώπιση του νέου κύματος εξάπλωσης του κορωνοϊού:

1. Δημιουργήσαμε ad hoc Ομάδα συντονισμού των οργάνων του Δήμου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η Ομάδα αποτελείται από τους:

1. Θέμη Πατσιλίβα, Αντιδήμαρχο Διοικητικού (Γενικός Συντονιστής)

2. Γεωργία Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχο Πρόνοιας

3. Θανάση Καρλαύτη, Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας

Αυτή η συντονιστική ομάδα θα συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες Κρατικές, Περιφερειακές και Υγειονομικές / Νοσοκομειακές Αρχές, τον Ιατρικό Σύλλογο, και όποια άτομα ή φορείς κρίνει ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη γενική προσπάθεια.

2. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς η Ομάδα θα προκρίνει ακίνητα στα οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν φορείς του κορωνοϊού. Ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή τέτοιων ακινήτων!

•Θα χρειαστεί βέβαια και να αποσαφηνισθεί και το ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις και αρμοδιότητες των Δήμων μέσα από το πλήθος οδηγιών και των διατάξεων, αν και ο Δήμος θα πράξει ούτως ή άλλως ότι του είναι δυνατόν.

3. Τα όργανα του Δήμου θα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων Κρατικών, Περιφερειακών και Υγειονομικών / Νοσοκομειακών Αρχών, για προληπτικούς ελέγχους, ψεκασμούς / απολυμάνσεις, κλπ.

4. Σε συνεργασία με τις Κρατικές Αρχές, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για προμήθεια rapid τεστ για την επιτάχυνση των προληπτικών ελέγχων, ώστε να γνωρίζουμε και εντοπίζουμε πιο έγκαιρα τυχόν κρούσματα.

Η Περιφέρεια ήδη έχει προχωρήσει σε προμήθειες τέτοιων tests.

5. Η Δημοτική Αρχή θα θέσει στη διάθεση των τοπικών Υγειονομικών Αρχών (που διαθέτουν άριστο και φιλότιμο προσωπικό), 200 κιτ που μας δώρισε εταιρεία για τέτοιους ελέγχους.

6. Θα υπάρξει στενή συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και τη Κινητή Μονάδα διενέργειας Ελέγχων.

7. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και οι εργοδότες θα πρέπει γενικά να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των εποχιακών εργαζομένων / εργατών γης, εργαζόμενους σε μαγαζιά εστίασης, των φιλοξενουμένων μεταναστών στο Sparta Inn, κ.α.

8. Σχεδιάζεται εκστρατεία ενημέρωσης των συμπολιτών μας, αν και η καλύτερα άμυνα είναι το να είναι ο καθένας προσεκτικός και να ακολουθεί τις οδηγίες των Αρχών από μόνος του!

(Τα ενημερωτικά φυλλάδια είναι ένας τρόπος, αλλά καθόλου φιλικός προς το περιβάλλον. Τα περισσότερα καταλήγουν πεταμένα στα πεζοδρόμια και τα σκουπίδια.)

9. Στην εκστρατεία ενημέρωσης θα τονισθεί η ανάγκη για εμβολιασμούς κατά της γρίπης.


10. Φυσικά, η αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, εξαντλεί τους ούτως ή άλλως λιγοστούς πόρους των Δήμων και θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.

Στην σύσκεψη ήταν παρόντες και παρούσες, εκτός από τους προαναφερθέντες, ο αντ/χης κ. Θ. Βερούτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σπ. Μοιράγιας, η κα Γεωρ. Δεδεδήμου αντ/χος Οικονομικών, ο κ. Χρ. Κανακάκος αν/χος Αγροτ. Ανάπτυξης, ο κ. Βαγ. Βαλιώτης, δημ. σύμβουλος, η κα Ελ. Δαράκη, πρ. Νομ. Προσ. Πολιτισμού, ο κ. Γιαν. Ράλλης δημ. σύμβουλος, ο κ. Μακρής δημ. σύμβουλος.

Σημαντικές παρουσίες, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης κα Εύη Παπαγεωργίου και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας κα Μαρία Τσιρώνη.

Σημειώνεται η συμμετοχή του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθ. Δαβάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δ.Π.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε κάθετη πορεία ο χειμερινός τουρισμός λόγω πανδημίας!

Σημαντική ανακάλυψη στη νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου (photos)

Έτσι θα γίνουν τα έργα στο «Πάτρα - Πύργος»

Κορονοϊός: Καλαματιανή σχεδιάστρια μόδας περιγράφει πως βιώνει τον ιό (video)

Εξουδετέρωση πυρομαχικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μονεμβασιά