Έδωσε την καρδιά του στα χέρια που έτειναν οι Λακεδαιμόνιοι

ΣΠΑΡΤΗ. Το 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος συμπληρώνει σαράντα χρόνια αρχιερατείας, πνευματικής καθοδήγησης και πολυποίκιλης ανθρωπιστικής και κοινωνικής προσφοράς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης γεννήθηκε στην Βαλύρα Μεσσηνίας, την Τρίτη 16 Ιουλίου 1940. Ήταν το τρίτο, από τα συνολικά πέντε παιδιά, της οικογένειας του Αθανασίου και της Παναγιώτας Σπηλιώτη. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του περνούν φτωχικά, αλλά γεμάτα αγάπη. Το Δημοτικό σχολείο της Βαλύρας αποτέλεσε το πρώτο του εκπαιδευτικό σκαλοπάτι.

Φοιτά σε όλες στις βαθμίδες εκπαίδευσης. Από εκεί στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, επιστρέφοντας στη Μεσσηνία έχει πια εδραιωθεί μέσα του η απόφαση να διακονήσει την Εκκλησία. Στις 12 Αυγούστου του 1964, ο ευσεβής και φέρελπις νέος, εκάρη μοναχός στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου. Την επομένη ημέρα χειροτονήθηκε διάκονος από τον εκτελούντα εκείνη την εποχή χρέη Τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, του οποίου και έλαβε το όνομα.

Η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ευσταθίου Σπηλιώτη τελείται στις 6 Δεκεμβρίου 1966, στον Μητροπολιτικό Ναό Μεγαλοπόλεως. Την ίδια ημέρα του απονέμεται το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ο Πανοσ. Αρχ. Ευστάθιος Σπηλιώτης υπηρετεί επί έντεκα χρόνια. Διορίσθηκε Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, που είναι και Μονή της μετανοίας του.

Το 1980 χηρεύει η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Ιεροθέου Κυριαζόπουλου. Την Πέμπτη 28 Αυγούστου 1980 συνήλθε έκτακτα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία τον εκλέγει στην τωρινή του θέση.

Την Κυριακή 31 Αυγούστου 1980 τελείται, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η εις Επίσκοπον χειροτονία του κ.κ. Ευσταθίου. Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 1980 γίνεται η ενθρόνισή του στη Σπάρτη.

Η μέχρι τώρα πορεία των τεσσάρων δεκαετιών αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου απέδειξε ότι όχι μόνο δεν παρέκκλινε των στόχων που έθεσε στην χειροτονητήρια ομιλία του, αλλά φρόντισε να τους διευρύνει ξεπερνώντας κάθε αρχική προσδοκία. Ένα τεράστιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο έχει μετατρέψει την Ιερά Μητρόπολή σε μία μεγάλη «κυψέλη αγάπης και ανθρωπιάς».

Δεν είναι τυχαίο ότι επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι, κληρικοί και λαϊκοί, άρχοντες και λαός υποκλίνονται ενώπιον του θεόπνευστου και θεοδόμητου έργου του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, του ήθους με το οποίο το περιέβαλε και της ακτινοβολίας την οποία προσέθεσε, μέσω αυτού, στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Τα δεκάδες ιδρύματα της Μητροπόλεως αποτελούν σκέπη, κολυμβήθρα και σπίτι για πολλές εκατοντάδες συνανθρώπους και οικογένειες της Λακεδαίμονος και της ομογένειάς της. Εξ ίσου οι εκατοντάδες ανοικτές και λειτουργούσες εκκλησίες υπο κληρικών που σχεδόν όλοι είναι «παιδιά» του.

Τα έντονα ίχνη της δεσποτικής ηγεσίας του μαζί με την ανύστακτη παρουσία του παντού και πάντα, έχουν ήδη κληροδοτήσει στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής Μητροπόλεως του, αρχές και αξίες που θα εμπνέουν και θα σφραγίζουν την πνευματική και θρησκευτική «ευστάθεια» της εκκλησίας εις το διηνεκές.