ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, για της καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση των αναστηλωτικών εργασιών του Αρχαιολογικού Χώρου Μεσσήνης.

Όπως τονίζει στη ερώτηση του ο Αλέξης Χαρίτσης από τον περασμένο Απρίλιο και κατόπιν επικοινωνίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την Υπουργό Πολιτισμού, η κα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για οικονομική συνδρομή 300.000 ευρώ για αναστηλωτικές εργασίες στο βόρειο τείχος του αρχαιολογικού χώρου.

Μετά και την παρέλευση όμως 6 μηνών το ΥΠΠΟΑ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ως προς την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, ζήτημα που έθεσε προ λίγων ημερών με δηλώσεις του στον τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης αλλά και με δηλώσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ώστε να εγκριθεί ο σχεδιασμός από το ΥΠΠΟΑ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου της χρηματοδότησης των 300.000 ευρώ και η σύνταξη μελέτης, για το πρόγραμμα αναστηλώσεων του αρχαιολογικού χώρου Μεσσήνης;

Eπισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

«Καμία ενημέρωση από το ΥΠΠΟA ως προς την εξαγγελθείσα χρηματοδότηση για τον Αρχαιολογικό Χώρο Μεσσήνης»

«Η Αρχαία Μεσσήνη συνιστά το εμβληματικό επίκεντρο των αρχαιολογικών τουριστικών επισκέψεων της Μεσσηνίας και αναδείχθηκε κατόπιν πολύχρονων συστηματικών ανασκαφών υπό την εποπτεία του Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη.

Για την καλύτερη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και με στοχευμένες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέθεσε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συνολικό ποσό 730.000 ευρώ για έργα υποδομών στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως το στέγαστρο για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Έκτοτε και από τον περασμένο Απρίλιο, όπου μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την Υπουργό Πολιτισμού είχε εξαγγελθεί οικονομική συνδρομή 300.000 ευρώ για την αναστήλωση του βόρειου τείχους του αρχαιολογικού χώρου Μεσσήνης, με μελέτη του ΥΠΠΟA, το υπουργείο δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία ενέργεια.

Με πρόσφατες άλλωστε δηλώσεις του στον τύπο ο κ. Θέμελης ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για τον σχεδιασμό από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να προχωρήσει η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι εργασίες της αναστήλωσης, λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, να μην μπορούν να προχωρήσουν.

Κατόπιν αυτών,
Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης συνιστά σημείο αναφοράς της Μεσσηνίας, φιλοξενώντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Επειδή είναι απαραίτητη η συνέχιση της χρηματοδότησης για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.
Επειδή έχουν παρέλθει 6 μήνες από την εξαγγελία για χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ για την αναστήλωση του βόρειου τείχους και κατόπιν των δηλώσεων του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο πρόσφατο Π.Σ. ότι ακόμη αναμένεται η έγκριση του σχεδιασμού από το ΥΠΠΟ.


Ερωτάται η κα Υπουργός,

• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ώστε να εγκριθεί ο σχεδιασμός από το ΥΠΠΟΑ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου της χρηματοδότησης των 300.000 ευρώ και η σύνταξη μελέτης, για το πρόγραμμα αναστηλώσεων του αρχαιολογικού χώρου Μεσσήνης;»