ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. 2020. Πρόκειται για μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις ανακοινώσεις για δημοπράτηση 17 μονάδων απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπως προέκυψε κατά την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) το Σεπτέμβριο, την ολοκλήρωση των εργασιών για την μονάδα στην Ηλεία καθώς και τις εξελίξεις στην Πελοπόννησο, η οποία «χωλαίνει» στο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ενώ αναμένεται και η υπογραφή της έναρξης ισχύος της σύμβασης με την ανάδοχο του έργου, η οποία δεν είναι άλλη παρά από τον ενεργειακό βραχίονα της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ).

ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, αλλά και ένα «αγκάθι» από πλευράς χρηματοδότησης τουλάχιστον. Έχουμε τις 3 ΜΕΑ (Παλαιοχούνη Αρκαδίας, Σκάλα Λακωνίας και Καλλιρρόη Μεσσηνίας) και τους δεκάδες Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Πελοπόννησο, όπου ανάδοχος έχει οριστεί η ΤΕΝΕΡΓ, η οποία και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες, αν και σημειώνονται τοπικές αντιδράσεις.

Ο φάκελος για τη χρηματοδότηση, ο οποίος δεν επηρεάζει τις όποιες αρχικές εργασίες της ΤΕΝΕΡΓ, επανυποβάλλεται εκ νέου στην επιτροπή DG REGIO με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου ποσού από τους κοινοτικούς πόρους καθώς το σημαντικό αυτό έργο ΣΔΙΤ, το οποίο ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Προς τούτο υπάρχει σημαντική κινητικότητα από πλευράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και μέλη της ομάδας JASPERS έχουν πραγματοποιήσει 2 τηλεδιασκέψεις (στις 8 και τις 16 Οκτωβρίου) όπου έχει συζητηθεί το θέμα της υπογραφής της σύμβασης έναρξης ισχύος, καθώς και το ζήτημα της πορείας του φακέλου, όπου και πρόσφατα μάθαμε πως η εταιρία Enviroplan έχει οριστεί ως σύμβουλος μέσω του ΥΠΕΝ.

Πηγές (ypodomes.com) αναφέρουν, επίσης, πως όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων του ΥΠΑΝ και του ΥΠΕΝ, αλλά όπως είναι λογικό έχουμε μπει σε «παύση» λόγω των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Σχετικά με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, αυτό θεωρείται λήξαν, καθώς στις 9 Οκτωβρίου έληγε η προθεσμία που είχε δοθεί για την παράδοση των γαιών στην περιφέρεια.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου για τον περιορισμό του, αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της δημοπράτησης και της ολοκλήρωσης των παραπάνω ΜΕΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ηλεία η δοκιμαστική της λειτουργία πήρε μία μικρή παράταση και από το Σεπτέμβρη του 2020, όπως και υπολογιζόταν αρχικά, μετατέθηκε στις αρχές του 2021. Η καθυστέρηση αυτή δεν οφειλόταν μόνο στα τότε μέτρα που ελήφθησαν και την ερήμωση των εργοταξίων, αλλά και στην εισαγωγή των απαραίτητων υλικών από την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες τότε ήρθαν αντιμέτωπες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων και lockdowns.

Όσον αφορά τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι ήδη φανερός ο τρόπος με τον οποίο το δεύτερο κύμα της πανδημίας καθυστερεί την έναρξη του έργου και ενδεχομένως τις εργασίες εκ μέρους της ΤΕΝΕΡΓ. Θετικό γεγονός αποτελεί η απρόσκοπτη μετακίνηση προϊόντων και ανθρώπων εν μέσω του νέου lockdown που θα βοηθήσει στο να μην παγώσουν οι εργασίες και να μπορεί να γίνεται κανονικά η παραλαβή προμηθειών στα εργοτάξια.

Αμαλιάδα: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 30χρονος μοτοσικλετιστής

Πρόβλημα με την ελιά Καλαμών

Οι έμποροι της Πελοποννήσου ζητούν «εμβόλιο» ρευστότητας άνευ όρων!

Αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Πλειώτας! (video)

Η ΕΠΟ ανέστειλε τους αγώνες στα τοπικά πρωταθλήματα

86 νέα κρούσματα και συναγερμός σε Πελοπόννησος και Μεσσηνία!