Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση του έργου από την υπουργό Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. To φλέγον θέμα της έλλειψης επαρκούς πυροπροστασίας σημαντικών αρχαιολογικών χώρων αναδείχτηκε, δυστυχώς, με την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 31 Αυγούστου και απείλησε τις εμβληματικές Μυκήνες. Δύο μήνες μετά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει πως ο κίνδυνος αυτός θα εκλείψει σύντομα, τουλάχιστον για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, καθώς τέθηκαν οι βάσεις για την αντιμετώπισή του, ένας δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση, υπεγράφη, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου η προγραμματική σύμβαση, ύψους 650.000 ευρώ, για το έργο ολοκληρωμένου συστήματος πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος, μέχρι προσφάτως, δεν υδροδοτούνταν καν από το τοπικό δίκτυο αλλά διέθετε μόνον δεξαμενές νερού για τις έκτατες περιπτώσεις! Το έργο αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και μόνον τότε θα μπορούμε να πούμε πως οι Μυκήνες είναι απολύτως ασφαλείς σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Σήμερα ολοκληρώσαμε τη διαδικασία υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο της πυροπροστασίας των Μυκηνών, ένα έργο, το οποίο συμπληρώνει όλες τις σχετικές υποδομές που υπήρχαν στον αρχαιολογικό χώρο. Με την Προγραμματική Σύμβαση και με το έργο, το οποίο θα γίνει και προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο ο χώρος των Μυκηνών» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ενώ ενημέρωσε επίσης πως «από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, επισκέφθηκαν τις Μυκήνες περίπου 17.500 επισκέπτες.

Παράλληλα, κατά της συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον κ. Παναγιώτη Νίκα, συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με άλλα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Ανάμεσά τους και η αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου Πύργου Κουμουνδούρου - ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ - , που βρίσκεται στον δήμο Δυτικής Μάνης, ως οφειλόμενη τιμή στον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.

Να σημειωθει ότι η σημερινή υπουργός είναι η επι πολλά χρόνια γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει την ευθύνη για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων.