ΣΠΑΡΤΗ. Την πρόταση που είναι συγχρόνως και πρόθεσή του για αποχή από τις εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων, γνωστοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Πλήθων».

Όπως αναφέρει, «...Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ», κρίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης καλεί όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς να δώσουμε από κοινού ένα αληθινό μάθημα δημοκρατίας στην κ.Κεραμέως απέχοντας από τις κάλπικες εκλογές που διοργανώνει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πατηθεί ο συγκεκριμένος σύνδεσμος που θα σταλεί και θα αφορά την εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (U RL) από την εταιρία Zeus Elections (elections@minedu.zeus.grnet.gr) για τη συμμετοχή μας στις «εκλογές» φάρσα».

Κατά τον Σύλλογο λοιπόν:

«Προφανώς η κ.Κεραμέως έχει πολύ διαφορετικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας αφού εδώ και καιρό έχει κλειστή την πόρτα του διαλόγου με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και εφαρμόζει συστηματικά το “ποφασίζομεν και διατάσσομεν” για να “ελέγξει” τον χώρο της εκπαίδευσης. Μόλις πρόσφατα, καταστρατηγώντας για άλλη μια φορά (βλ. κάμερες στην τάξη) τη διαδικασία διαλόγου στη Βουλή, κατέθεσε εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο (Ν.4738/27-10-2020 ΥπΟικ “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις”) τροπολογία που την καθιστά απόλυτη κυρίαρχο στα θέματα που αφορούν τις εκλογές, υπερβαίνοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Με την τροπολογία αυτή, η κ.Κεραμέως εξουσιοδοτείται να αλλάζει, να καταργεί και να ακυρώνει, σε όποιο στάδιο κι αν εκκρεμεί, όλα όσα αφορούν την εκλογική διαδικασία κατά παρέκκλιση των νόμων και διατάξεων που τη διέπουν!

Η αντιπαράθεση, δεν αφορά μόνο στις ηλεκτρονικές “εκλογές” με τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που επιλέγει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας για να αναμετρηθεί με τους εκπαιδευτικούς. Με τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την οποιαδήποτε “εκλογική” ή “άλλη” διαδικασία. Ως εκπαιδευτικοί, πέρα από το διδακτικό και παιδαγωγικό μας έργο έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο• των υπερασπιστών της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου και της αλήθειας.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον κλάδο σε καθολική αποχή από τις ηλεκτρονικές “εκλογές” της κ.Κεραμέως. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα το οποίο ήδη θεωρούμε νόθο αφού έχουν αποσυρθεί όλες οι υποψηφιότητες. Καλούμε όλες τις παρατάξεις να συνταχθούν με τις αποφάσεις του Συλλόγου και της ΔΟΕ και να ανακοινώσουν αποχή από τις εκλογές - παρωδία!»

Η αποχή μεταφράζεται ως μήνυμα:

• Διαμαρτυρίας για τα ανοχύρωτα σχολεία, έναντι της πανδημίας, με τα 25άρια τμήματα.

• Αντίθεσης για τις κάμερες στην τάξη.

• Κατάργησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας με 3μηνες, 6μηνες και 9μηνες συμβάσεις.

• Αντίδρασης για τη συστηματική απαξίωση των εκπαιδευτικών, της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας από την Πολιτεία.

• Απαίτησης για μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

• Διεκδίκησης για ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών.

• Κατοχύρωσης του συνταγματικού δικαιώματος όλων των παιδιών για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία ειδικά εν μέσω πανδημίας.