ΕΛΛΑΔΑ. Τρεις φορές ταχύτερα έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου υπερθερμαίνεται η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται πλέον αισθητές και στην χώρα μας.

Ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τονίζει τον κίνδυνο και για τον πρωτογενή τομέα επισημαίνοντας: «Πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών στα επόμενα χρόνια».

«Η Ανατολική Μεσόγειος και ο Αρκτικός Κύκλος αποτελούν τα δύο από τα πιο σημαντικά χοτ σποτ σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση στην απόδοση καλλιεργειών.

Παράλληλα, η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ζήτησης νερού για άρδευση.

«Περιμένουμε αύξηση στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου εξαιτίας της αύξησης θερμοκρασίας, πίεση στα υδάτινα αποθέματα περιοχών με ήδη αυξημένη ευπάθεια, μείωση οργανικής ουσίας εδάφους και αύξηση κινδύνου ζημιών, υφαλμύρωση και υποβάθμιση γεωργικών εδαφών και αύξηση του κινδύνου απώλειας γεωργικής γης», υπογράμμισε.

Οι απώλειες για την εθνική οικονομία θα είναι μεγάλες καθώς, μαζί με τον τουρισμό, ο γεωργικός τομέας θεωρείται ένας από τους τομείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Πηγή ΑΠΕ