Τι είναι το φαινόμενο Μascne ;

Προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων MASK και ACNE και είναι ο όρος που χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως, για να περιγραφούν τα συμπτώματα ακμής που εμφανίζονται με την παρατεταμένη χρήση μάσκας στα σημεία του προσώπου που καλύπτει η μάσκα (κυρίως στο πηγούνι στη μύτη η στα μάγουλα και στην περιστοματική περιοχή).

Αιτίες εμφάνισης Maskne

Το δέρμα βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Αλλαγές στην υγρασία του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα θέματα στο δέρμα, κυρίως σε άτομα που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν κάποιον ερεθισμό ή ακμή.

Η μάσκα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας COVID-19 παγιδεύει την υγρασία μέσα στον κλειστό χώρο που υπάρχει μεταξύ του προσώπου και του υφάσματος. Η υγρασία αυτή, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες ή με την υπερβολική πίεση ή με την τριβή της μάσκας στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ιδιαίτερα όταν γίνεται κακή χρήση της μάσκας και μολύνεται με μικρόβια. Οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων φράσσονται, το σμήγμα παγιδεύεται, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται κάτω από την επιδερμίδα και εμφανίζονται επιφανειακές ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα, κυρίως κατά μήκος του ιμάντα στήριξης της μάσκας, στο πηγούνι, τα μάγουλα ή την περιοχή επάνω από τη γέφυρα της μύτης.

Επιπλέον, στην αύξηση παραγωγής σμήγματος στο δέρμα σε συνδυασμό με την μάσκα και στην εμφάνιση της maskne, συντελεί το άγχος, η κατάθλιψη και η αβεβαιότητα που επηρεάζει τα άτομα σε περιόδους καραντίνας και πανδημίας.

Πώς θα την αποφύγουμε;

1. Επιλογή και χρήση της μάσκας προστασίας προσώπου

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή, η σωστή χρήση και φροντίδα της μάσκας. Αν είναι υφασμάτινη συστήνεται το ύφασμα να είναι 100% βαμβακερό σε διπλή στρώση για υψηλή προστασία. Αποφεύγουμε τις πολύ σφιχτές μάσκες και φροντίζουμε για τον καθημερινό καθαρισμό τους. Τις πλένουμε με νερό και σαπούνι στους 60 βαθμούς , τις στεγνώνουμε και τις σιδερώνουμε …πολύ σχολαστικά πριν από την επόμενη χρήση. Κάθε φορά που φοράμε ή αφαιρούμε τη μάσκα προσέχουμε να έχουμε καθαρά χέρια. Αν δεν είναι εύκολο το πλύσιμο με νερό και σαπούνι χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα με 70% περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη.

2. Ακολουθήστε μία αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης

Η ρουτίνα ομορφιάς μας χρειάζεται απλοποίηση. Δίνουμε έμφαση στον καθαρισμό, δύο φορές την ημέρα, κάθε πρωί και αμέσως μόλις επιστρέφουμε στο σπίτι, με ήπια συστατικά, γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ σε χαμηλή συγκέντρωση που κάνουν ελαφριά κερατόλυση και ξεμπλοκάρουν τους πόρους. Έτσι, ενισχύουμε τη φυσική ανανέωση των κυττάρων και προετοιμάζουμε το δέρμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα προϊόντα περιποίησης, όπως το serum και η ενυδατική ή η αντιγηραντική κρέμα. Αντικαθιστούμε τις βαριές και πλούσιες σε λιπίδια κρέμες με λεπτόρρευστες υφές και γαλακτώματα.

3. Ελαττώστε τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ

Η συχνή χρήση προϊόντων μακιγιάζ στα σημεία επαφής του προσώπου με τη μάσκα, όπως είναι για παράδειγμα το foundation και το concealer, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το φαινόμενο της ακμής. Οι ειδικοί προτείνουν στα άτομα που έχουν εμφανίσει “Maskne” να αποφύγουν εντελώς τα προϊόντα μακιγιάζ, ή να επιλέξουν προϊόντα που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της ακνεϊκής επιδερμίδας.

Γ.Β.