ΚΟΣΜΟΣ. Ο Sperie Perakos, σε ηλικία 104 ετών, πρώην περιφερειακός κυβερνήτης της AHEPA, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Γέιλ και ενορίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στο Οραντζ, τιμήθηκε από τον Γάλλο Αναπληρωτή Γενικό Πρόξενο στη Νέα Υόρκη, Νταμιάν Ο’ Λαμπάν, για την υπηρεσία και το θάρρος του ως μέλος των Συμμαχικών Δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Του απονεμήθηκε το τιμητικό έμβλημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Legion of Honor). Η Λεγεώνας της Τιμής, το υψηλότερο γαλλικό αξίωμα για στρατιωτικά και πολιτικά προσόντα σε πολίτη, ιδρύθηκε το 1802 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και διατηρήθηκε από όλες τις μεταγενέστερες γαλλικές κυβερνήσεις και καθεστώτα.

Ο Sperie Perakos δέχτηκε στις 29 Οκτωβρίου αυτή τη μεγάλη τιμή λέγοντας ότι «με βαθιά ταπεινοφροσύνη, μοιράζομαι τη Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής με τους συντρόφους μου στην αγκαλιά μου - στη Νορμανδία, 1944 - τις Θερμοπύλες μας. Με ασταμάτητη θλίψη, μοιράζομαι περαιτέρω αυτήν τη σημαντική τιμή με όσους από εμάς, σήμερα, ξαπλώνουμε στη Γαλλία - κάτω από λευκούς σταυρούς και τα αστέρια του Δαυίδ - Η Αιώνια Ομάδα των Αδελφών μου!».

Ο Sperie Perakos κατετάγη στον αμερικανικό στρατό τον Φεβρουάριο του 1941. Προερχόμενος από τη Νέα Βρετανία, ήταν αξιωματικός στο 448ο τάγμα αντιαεροπορικού πυροβολικού και συμμετείχε στην εισβολή της Νορμανδίας, ειδικά στην παραλία Utah, η οποία κατείχε το πολύτιμο λιμάνι του Τσερβούργου.

Αργότερα, έκανε πτήσεις με αεροπλάνα επιτήρησης και βοήθησε στην παροχή ζωτικής σημασίας πληροφοριών που αφορούσαν περιοχές σε όλη τη Γαλλία όπου θα αποστέλλονταν στρατεύματα.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενναιότητα των Αμερικανών ηρώων, όπως του Sperie Perakos, που τιμήθηκε από τη Γαλλία στις 29 Οκτωβρίου του 2020.