ΑΡΚΑΔΙΑ. Ο Δημήτρης Κλαδούρης ίπταται ήρεμα και αθόρυβα πάνω από τον τόπο καταγωγής του. Nα δείχνει το χωριό Καψια από ψηλά . Απογειωση από «Λιοριτσι» και προσγείωση «Κλαδουρεικα».

Το σημερινό χωριό Κάψια κατά την αρχαιότητα άνηκε στον μαντινειακό δήμο Ελισφάσιον. Η αρχική γεωγραφική θέση του Κάψια ήταν πλησίον του σπηλαίου Κάψια και ονομαζόταν Παλαιοχώρι. Το Παλαιοχώρι, οικισμός που ακόμη είναι εμφανή τα ερείπιά του, κυρίως κεραμίδια και πελεκημένες πέτρες, εικάζεται ότι κάηκε και για το λόγο αυτό οι κάτοικοί του εξαναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην σημερινή τοποθεσία, εις ανάμνηση της καταστροφής μετονομάσθηκε σε Κάψια. Σε κοντινή απόσταση από τη θέση Παλαιοχώρι, σχεδόν δίπλα από το εξωκκλήσι Παναγιά υπάρχουν απομεινάρια παλαιού νεκροταφείου.

Αξιοθέατα του χωριού

- Το Δημοτικό Σχολείο στην έξοδο του χωριού προς Λεβίδι. Κτίσθηκε στη δεκαετία του 1930 στο πλαίσιο πολλών σχολείων που χτίστηκαν με σύναψη δανείου με υπουργό παιδείας τον Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση Βενιζέλου.

- Το Ξενοδοχείο Αρχοντικό Καλτεζιώτη.

- Το οινοποιείο Καλόγρη.

- Τα Εκκλησάκια του προφήτη Ηλία και της Αγίας Μαρίνας.

- Το φυλάκειο Κάψια ΒΔ του προφήτη Ηλία

- Σε απόσταση 1 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το Σπήλαιο Κάψια. Πλησίον της εισόδου του βρίσκονται τρεις θεαματικές καταβόθρες, ενώ εντός του έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα οστά. Η ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο χρονολογείται από τον 4ο μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ.