Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Η κτηνοτροφία στην Πελοπόννησο βιώνει μία μεγάλη κρίση, από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού, που εξαπλώνεται δυστυχώς με ταχύτατο ρυθμό, αρχικά στη Λακωνία και στη συνέχεια στη Μεσσηνία.

Την ώρα της προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος, αυτονόητο είναι πως δεν χωρούν πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά κάποια στοιχεία, επιβάλλεται να τα γνωρίζει η κοινωνία, όπως επίσης και τις πολλές υστερήσεις της Περιφερειακής Αρχής.

- Η αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν το ζωικό μας κεφάλαιο, αποτελούν ως γνωστόν, ευθύνη του ΥΠΑΑΤ.

Το 2014 η Περιφέρεια Πελοποννήσου με Περιφερειάρχη τον κ.Τατούλη, όταν προέκυψε μία γενικευμένη εξάπλωση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού σε όλη την Πελοπόννησο, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και κινήθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας τη λύση του προβλήματος.

Προχώρησε αμέσως σε Προγραμματική Σύμβαση με την Αναπτυξιακή εταιρεία Πελοπόννησος Α.Ε., ύψους 498.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του εντόμου φορέα του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια, διεκδίκησε πόρους από την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία κατανόησαν αμέσως το πρόβλημα και έτσι υπεγράφη Κ.Υ.Α. από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Καρασμάνη και τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία εξασφαλίστηκαν 5.000.000 ευρώ για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς των σταυλικών εγκαταστάσεων.

Σε πρώτη φάση λάβαμε 2.000.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε. και είχαμε άνοιγμα για άλλα 3.000.000 ευρώ. Έγιναν σαρωτικοί ψεκασμοί σε στάνες και στάβλους σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ με άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και προσήλωση στο στόχο μας, καταπολεμήσαμε τον καταρροϊκό πυρετό.

Το μοντέλο μας στην καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, είναι σταθερό και λειτουργεί, μένει μόνο να το ακολουθήσετε κ Νίκα.

-Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου μία Περιφερειακή Αρχή , εγκλωβισμένη στα προσωπικά της αδιέξοδα , εγκαταλείπει τον αγώνα για μία σειρά καίριων ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη, την εργασία και την προοπτική του τόπου, με οδηγό την αλαζονεία και την αδυναμία συνεργασίας και οδηγεί σε απόλυτη ανυποληψία την Περιφέρειά μας.

Ο Περιφερειακός θεσμός, από αυτόνομος φορέας Περιφερειακής διοίκησης , δυστυχώς εξελίσσεται σε άνευρο και ανούσιο θεσμό, που έχει θέσει ως κύριο στόχο του, την ικανοποίηση των προσωπικών εμμονών του επικεφαλής του, με άβουλους συνεργάτες που δυστυχώς συνεπικουρούν αυτόν το σχεδιασμό, αφήνοντας στο περιθώριο τις ανάγκες του τόπου.

Η εμφάνιση του προβλήματος, ξεκίνησε στη Λακωνία και στη συνέχεια στη Μεσσηνία, τον Οκτώβριο τ.ε. Με υπηρεσιακές ενέργειες κάποιων φιλότιμων υπαλλήλων, έγινε μία προσπάθεια να τιθασευτεί η νόσος, αφού αρχικά ταυτοποιήθηκε. Έγινε στη συνέχεια ανάληψη δαπάνης, εξυγίανσης του ζωϊκού κεφαλαίου, αντίστοιχου ποσού 20.000 ευρώ, τόσο στη Λακωνία , όσο και στη Μεσσηνία, το οποίο είχε μεριμνήσει να αφήσει για τέτοια χρήση η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή κ.Τατούλη. Δυστυχώς όμως, πέραν κάποιων μεμονωμένων υπαλλήλων του αγωνιούν, η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο συμβάν και στην αγωνία των πληγέντων κτηνοτρόφων.

-Απαιτείται άμεση παρέμβαση ουσιαστικής αντιμετώπισης της εξάπλωσης της ασθένειας και επιπλέον μέτρα για τον εμβολιασμό, τον βιολογικό ψεκασμό προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία στη φύση, την προμήθεια ζωοτροφών για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης των κοπαδιών σε ζώνη 20 χιλιομέτρων και φυσικά αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλο το χαμένο ζωικό κεφάλαιο.

Ελπίζουμε η Περιφερειακή Αρχή Νίκα, να απεγκλωβιστεί από το σύνδρομο «Τατούλη» και να μπορέσει επιτέλους να παράξει ουσιαστικό έργο για τον τόπο μας.-

ΥΓ. Ως «πολιτικό δεκανίκι» του κ.Νίκα, όσες ανακοινώσεις και να κάνει για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων ο κ. Γόντικας, δυστυχώς γι΄αυτόν, δεν πείθει πλέον για τις αγνές του προθέσεις.

(*)Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας