ΕΛΛΑΔΑ. Όποιος έχει μυωπία, πρεσβυωπία και όλα τα συναφή και πρέπει να φορέσει ταυτόχρονα μάσκα, να σηκώσει το χέρι. Στέλνεις μήνυμα για την έξοδό σου, βγαίνεις από το σπίτι όλα καλά. Τρίτο βήμα, φοράς την μασκούλα σου και ξαφνικά, δεν βλέπεις μπροστά σου. Συνειδητοποιείς ότι τα γυαλιά σου έχουν θαμπώσει από την ανάσα σου. Πρόκειται για μια αρκετά εκνευριστική κατάσταση, την οποία εγώ η ίδια (γυαλάκιας εδώ) έχω βιώσει. Και επειδή είμαι σίγουρη πως είμαστε πολλοί στην παρέα με το ίδιο πρόβλημα, έχω ετοιμάσει tips που θα σε απαλλάξουν από αυτήν την κουραστική κατάσταση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να μην αναπνέεις. Οπότε αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο να σταματήσεις να παίρνεις ανάσες. Επίσης αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να μην φορέσεις μάσκα, καθώς η χρήση της είναι υποχρεωτική. Τα παρακάτω, λοιπόν tips, συνδυάζουν γυαλιά και μάσκα και σε βοηθούν να απαλλαγείς από το θάμπωμα των γυαλιών, επιτυγχάνοντας παράλληλα και πιο σωστή τοποθέτηση της μάσκας σου, που είναι το σημαντικότερο στις μέρες μας.

Η σωστή μάσκα είναι η πιο σημαντική επιλογή

Αρχικά, η μάσκα σου θα πρέπει να έχει σωστή εφαρμογή στο πρόσωπό σου για να γίνει σωστή δουλίτσα. Δεν είναι όλες οι μάσκες για όλους. Επομένως, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, είναι να αγοράσεις την ιδανική μάσκα για τις δικές σου αναλογίες. Οι μάσκες με χαλαρή εφαρμογή αφήνουν αρκετά μεγάλο κενό γύρω από τη μύτη με αποτέλεσμα η αναπνοή να «ξεφεύγει» από τα κενά που υπάρχουν στην γύρω περιοχή. Η μάσκα θα πρέπει να είναι εφαρμοστή στο πρόσωπό σου. Πλέον, μάσκες μπορείς να προμηθευτείς από παντού, άρα θα βρεις εύκολα την ιδανική για εσένα.

Extra tip: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο σωστή μάσκα είναι η ενισχυμένη με μεταλλική ταινία ή σύρμα στην περιοχή της μύτης. Τέτοιες είναι οι μάσκες τύπου N95 και χρησιμοποιούνται κυρίως από το ιατρικό προσωπικό, καθώς διαθέτουν μεταλλικό έλασμα που δεν επιτρέπει στον αέρα να διαφύγει μέσω των κενών γύρω από την περιοχή της μύτης. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις την συγκεκριμένη ιατρική μάσκα. Υπάρχουν αρκετές υφασμάτινες που διαθέτουν αυτό το μεταλλικό έλασμα.

Η βολική τοποθέτηση της (σωστής) μάσκας

Σε αυτήν την περίπτωση, έχεις δυο ενναλακτικές ανάλογα με το τι σε βολεύει περισσότερο. Στην πρώτη περίπτωση, τοποθέτησε τα γυαλιά σου όσο πιο κοντά γίνεται στα μάτια σου και τη μάσκα όσο πιο χαμηλά στη μύτη σου. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα κενό μεταξύ μάσκας και γυαλιών που θα επιτρέψει την κυκλοφορία περισσότερου αέρα και θα αποτρέψει το θάμπωμα των γυαλιών σου. Η δεύτερη επιλογή – και πιο εύχρηστη κατ’ εμέ – είναι να τοποθετήσεις την μάσκα ψηλότερα και να στηρίξεις πάνω της τα γυαλιά σου. Αυτό θα εμποδίσει τη διαφυγή του αέρα και θα αποτρέψει το θάμπωμα

Τα προϊόντα που αποτρέπουν το θάμπωμα των φακών

Υπάρχουν προϊόντα που δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα στους φακούς που όχι μόνο τους φροντίζει αλλά αποτρέπει και το ενοχλητικό θόλωμα όταν φοράς την μάσκα. Μπορείς να βρεις πλήθος ειδικών spray και gel στην αγορά. Ανάλογα με το προϊόν που θα επιλέξεις, ψεκάζεις ή αλείφεις τους φακούς και στην συνέχεια αφαιρείς με λίγο βαμβάκι. Επίσης, υπάρχουν και τα ειδικά αντιθαμβωτικά μαντηλάκια, που είναι πιο εύχρηστα και εξίσου αποτελεσματικά.

Καθάρισε τα γυαλιά σου με σαπούνι

Εάν δεν διαθέτεις κάποιο ειδικό προϊόν, υπάρχει και πιο low budget επιλογή. Με ένα απλό σαπούνι μπορείς να απολυμάνεις τα γυαλιά σου και να αποφύγεις το θόλωμα των φακών. Τα βήματα είναι απλά. Το εφαρμόζεις, το αφήνεις να δράσει για λίγο στην επιφάνεια την φακών και στη συνέχεια το σκουπίζεις με ένα μαλακό πανάκι ή με βαμβάκι. Βεβαιώσου πως το σαπούνι δεν περιέχει αλκοόλ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη όχι μόνο στους φακούς σου, αλλά και στο σκελετό των γυαλιών σου.

Πηγή:ladylike.gr