ΕΛΛΑΔΑ. Στην αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη επιτυγχάνεται έπειτα από πολυετή προσπάθεια του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς.

Οι στόχοι της ΔΟΕΠΕΛ, όπως έχουν τεθεί από την ίδια την Οργάνωση είναι:

• ο σχεδιασµός και η υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την επιτραπέζια ελιά

• η δηµιουργία βάσης δεδοµένων µε όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για την άσκηση πολιτικής και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής

• η ενίσχυση και εφαρµογή κανόνων και μέτρων Ορθής Παραγωγικής & Μεταποιητικής Πρακτικής για την παραγωγή τελικού προϊόντος άριστης ποιότητας

• η ενίσχυση των μέτρων για την εξασφάλιση ποιοτικών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή και την πιστοποίησή τους µε βάση τις διεθνείς ποιοτικές προδιαγραφές

• η ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών για την διατήρηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς

• η στήριξη ενεργειών που στοχεύουν στην µεγιστοποίηση της προστιθέµενης αξίας του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του και στην διαφανή διαχείριση των αγορών, στην συγκέντρωση και δημοσίευση αναλυτικών στατιστικών στοιχείων του προϊόντος κ.α., καθιστώντας την Οργάνωση το βήµα που µπορεί να συσπειρώσει και ισχυροποιήσει τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών για την επίλυση προβληµάτων που ανακύπτουν και για τον στρατηγικό σχεδιασµό της κατάκτησης των αγορών.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε το 2019 οριοθετήθηκε η νομική μορφή των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ρυθμίστηκαν και καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισής τους καθώς και το πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας τους.

Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις συνιστούν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τη συνεργασία όλων των εταίρων που συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του προϊόντος τους με στόχο την κατάρτιση στρατηγικής για την ισχυροποίηση και προώθηση αυτού στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και τη µεγιστοποίηση της προστιθέµενης αξίας του μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών του χαρακτηριστικών.