Τοπίο σε έλατα και καστανιές με τον ουρανό να καθρεφτίζεται στη λίμνη

ΑΧΑΪΑ. Μια μαγική τοποθεσία στην Αχαΐα που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Λίμνη, δάσος, ένα μικρό χωριό. Είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς όλες τις εποχές του χρόνου. Και ένας από τους πιο αγαπημένους για ήσυχες στιγμές στη φύση. Εκτός από το γεγονός, ωστόσο, ότι είναι ένας ιδιαίτερα διάσημο χωριό, ξεχωρίζει και για κάτι άλλο που πολλοί δεν γνωρίζουν. Είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε! Και ενώ για τα περισσότερα χωριά υπάρχει ακριβής ημερομηνία εγκατάστασης, για αυτό το χωριό η ημερομηνία είναι εντελώς άγνωστη. Μιλάμε για τη Ζαρούχλα!

Και μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να μην μας επιτρέπει τα ταξίδια, όμως μπορούμε να ταξιδέψουμε στη Ζαρούχλα μέσα από εικόνες. Σε αυτό το χωριό μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος. Μέσα στα έλατα.

Η Ζαρούχλα είναι το στολίδι της Αχαΐας και της Πελοποννήσου (στα σύνορα με την Κορινθία) και στέκεται επιβλητική σε υψόμετρο πάνω από 1.022 μέτρα. Εκεί, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Αροάνιου, δεσπόζει περήφανα αυτό το στολίδι της φύσης, που γεμίζει τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους γενναιόδωρα με όμορφες εικόνες και ήχους. Και μπορεί να είναι ένα χωριό με λίγους κατοίκους αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες -προ κορωνοϊού, είχε συνεχώς πολλούς επισκέπτες κυρίως από την Αθήνα μιας και η κοντινή απόσταση από την Αθήνα την καθιστά την καλύτερη λύση για εξόρμηση το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τα καταπράσινα όμως τοπία και τα όμορφα μονοπάτια πεζοπορίας, υπάρχει και κάτι άλλο που αξίζει να μάθετε για αυτό το χωριό. Ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς δημιουργήθηκε. Μόνο υποθέσεις γίνονται και σε αυτό βοηθούν οι δύο ναοί που υπάρχουν στο χωριό. Ο πρώτος είναι χτισμένος τον 12ο αιώνα και ο δεύτερος είναι από τον 13ο αιώνα. Τίποτα, ωστόσο, δεν μαρτυρά εάν το χωριό κατοικήθηκε νωρίτερα! Οι ναοί, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι η Ζαρούχλα κατοικήθηκε σίγουρα κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας.

Ατελείωτοι περίπατοι στα δαιδαλώδη μονοπάτια, όμορφη αρχιτεκτονική με πέτρινα σπιτάκια, καλοστημένοι ξενώνες της, καθώς και ο μεσαιωνικός ομώνυμο Πύργο της Ζαρούχλας και ο ήχος από το κελάρυσμα του ποταμού Κράθη που πηγάζει από το Χελμό και διασχίζει το χωριό, είναι αυτά που συναντάει κανείς φτάνοντας στη Ζαρούχλα.

Λίμνες και φυσικές πηγές, ιστορικά μοναστήρια και φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, είναι πολύ κοντά στο μικρό αλλά πανέμορφο αυτό χωριό.

Μία άλλη μαγευτική τοποθεσία είναι η λίμνη Τσιβλού. Χωμένη σε πυκνό ελατόδασος σε υψόμετρο 800 μ. απέχει από τη Ζαρούχλα μόλις 12 χλμ. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1913, όταν μια κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη, και βύθισε σχεδόν το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά του.

Το… άλλο μισό, που επιβιώνει μέχρι σήμερα, έχει σούπερ ταβερνάκια γύρω από το μοναδικό του (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αξιοθέατο, το πέτρινο, ημιυπόγειο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και ... φυσικά τη Ζαρούχλα.