Εγκρίσεις μουσειολογικών μελετών και μια απαραίτητη υπουργική απόφαση

ΣΠΑΡΤΗ. Σημαντικά και καλά νέα προέκυψαν ύστερα και από την επίσκεψη του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθ. Δαβάκη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.). Όπως ενημέρωσε ο κ. Δαβάκης, αφού συναντήθηκε με την προϊσταμένη κα Λίτσα Πάντου:

• Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων η οριστική μουσειολογική μελέτη του Νέου Μουσείου της Σπάρτης.

• Εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων η νέα μουσειολογική μελέτη για την αναβάθμιση της έκθεσης του (παλαιού) Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου.

• Όσον αφορά στην Πελλάνα και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής από την υπουργό Πολιτισμού απαντώντας σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που κηρύσσει το μυκηναϊκό νεκροταφείο ως απαλλοτριωτέο αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αρχαιολογική διαχείριση της περιοχής. Παράλληλα η Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού ερευνά τη φύση του λαξευτού πετρώματος των μυκηναϊκών τάφων, στην οποία οφείλεται η εισροή των νερών της βροχής το χειμώνα.

Επιπλέον ο κ. Δαβάκης ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του Ναού της Κοιμήσεως στην Απιδιά και την «κρυμμένη» αγιογραφία που αποκαλύφθηκε. Επίσης για την διαπιστωμένη πλέον ανάγκη ίδρυσης αρχαιολογικού κλιμακίου στο «ανοιχτό μουσείο» της Μάνης.

Ο βουλευτής δήλωσε:

«Ευχαριστώ την κ. Πάντου για την εξαιρετική ενημέρωση, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλει, μαζί με όλα τα στελέχη της ΕΦ.Α.ΛΑΚ., για την ανάδειξη του τόπου μας μέσα από τον τεράστιο αρχαιολογικό του πλούτο».