ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Αν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιολογικής αμπελουργίας στην Κορινθία στάθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το ίδιο δεν συνέβη με τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Μανωλάκη από τον Άγιο Βασίλειο, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη βιολογική αμπελουργία, ιδιοκτήτη ενός σύγχρονου οινοποιείου, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά.

«Η ζημιά κυμαίνεται από 10% έως 90% και έχει σχέση με το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται ο καθένας. Αυτήν τη στιγμή, το μόνο κρασί που πωλείται είναι αυτό που βρίσκεται στα μίνι μάρκετ της γειτονιάς. Από τη στιγμή που έκλεισε η εστίαση, δεν μένει τίποτα χωρίς ζημιά», αναφέρει.

Η κατάσταση έχει επηρεάσει και τις τιμές. Όπως εξηγεί ο κ. Μανωλάκης, «οι τιμές έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 35%. Ενώ πέρσι δουλέψαμε το λευκό σταφύλι με 0,30 ευρώ έως 0,38 ευρώ το κιλό, φέτος πήγαμε στα 0,22-0,25 ευρώ το κιλό. Όσο για τα κόκκινα, πέσαμε από τα 0,40 ευρώ στα 0,33 ευρώ». Η συγκράτηση των τιμών οφείλεται, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, στη μειωμένη παραγωγή.

Αναφερόμενος στο βιολογικό κρασί, ο κ. Μανωλάκης τονίζει πως «όσοι δουλεύουμε σε αυτό, πιστεύουμε σε έναν άλλον τρόπο ζωής πιο απλό και πιο προσιτό. Είναι ανάγκη να απλουστευθούν οι διαδικασίες ένταξης στη βιολογική γεωργία»

Πηγή: ypaithros.gr