ΕΛΛΑΔΑ. Στις 18 πρώτες ημέρες Νοεμβρίου, χάθηκαν όσοι τους πρώτους οκτώ μήνες της πανδημίας - Ποιοι νομοί δεν έχουν θρηνήσει ούτε ένα νεκρό

Σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, με τους θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού μέσα στις 18 πρώτες ημέρες του μήνα να ανέρχονται στους 602 και το ποσοστό τους να είναι 49% σε σχέση με το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας, οι οποίοι ήταν 1.228. Θλιβερή πρωτιά στα θύματα ανά 100.000 κατοίκους καταγράφει ο νομός Καστοριάς, με 32 θύματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου 6 νομοί κατέγραψαν τους πρώτους θανάτους λόγω κορονοϊού, σε 8 νομούς δεν καταγράφηκαν θάνατοι, 6 νομοί παρουσίασαν ποσοστά των θανάτων μεγαλύτερα από 60% σε σχέση με το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας, ενώ σε 17 νομούς δεν καταγράφηκαν θάνατοι λόγω COVID μέχρι σήμερα.

Στην παρούσα μελέτη, αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους που οφείλονται στη νόσο του κορονοϊού από 1 έως 17 Νοεμβρίου ανά νομό της χώρας μας, με βάση τα δεδομένα της εφαρμογής LAB.IMEDD.ORG, αν και ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει αναλυτικά στοιχεία θανάτων λόγω κορονοϊού ανά νομό.

Οι 17 νομοί χωρίς θανάτους

Στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου δεν καταγράφηκαν θάνατοι λόγω κορονοϊού μέχρι σήμερα.

Πρώτη η Καστοριά σε θανάτους ανά 100.000 κατοίκους

Όσον αφορά τους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους από την αρχή της πανδημίας, οι περιοχές που παρουσίασαν πάνω από 10 θανάτους ανά 100.000 ήταν η Καστοριά (32), η Κοζάνη (21), ο Έβρος (17), η Θεσσαλονίκη (17), η Ξάνθη (13), η Λέσβος (13) και οι Σέρρες (11), ενώ στην καλύτερη θέση με λιγότερο από 1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους είναι τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Κορινθία, η Καρδίτσα και η Αιτωλοακαρνανία.

Πρώτες οι Σέρρες στο ποσοστό θανάτων Νοεμβρίου

Στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Θεσπρωτίας, Κιλκίς, Κορινθίας και Φλώρινας καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι λόγω κορoνοϊού μέσα στο Νοέμβριο. Στους νομούς Γρεβενών, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λέσβου, Ξάνθης και Χανίων δεν καταγράφηκαν θάνατοι στις 17 ημέρες του Νοεμβρίου.

Όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων των 17 ημερών του Νοεμβρίου σε σχέση με το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας, ποσοστά μεγαλύτερα από 60% παρουσίασαν οι Σέρρες, η Δράμα, η Μαγνησία, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Καβάλα, ενώ ποσοστά μικρότερα από 30% παρουσίασαν η Αττική, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Λάρισα.