ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) «βλέποντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα των μελών της για λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς αυτά δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν» προκειμένου να στηριχθεί η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, προτείνει τα εξής:

1. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για επιχειρηματίες

• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως είχε δοθεί στο πρώτο lockdown.

2. Επιστρεπτέα Προκαταβολή

• Ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, άνευ προαπαιτούμενων.

• Δυνατότητα καταβολής και της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής μαζί με την 4η εφόσον οι επιχειρήσεις το επιθυμούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες για την περίοδο των εορτών.

3. Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή- Προγράμματα Περιφερειών

• Διενέργεια 2ου κύκλου του προγράμματος από τις Περιφέρειες με αύξηση του προϋπολογισμού και χωρίς περιοριστικά κριτήρια μοριοδότησης ώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.

4. Επιταγές

• Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών – συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη.

• Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές - συναλλαγματικές

έπρεπε να πληρωθούν μέσα στην διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις.

• Να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».

5. Ενοίκια

• Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 40% του ενοικίου των

επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων των

επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών για όσο διαρκεί η κρίση.

• Επιδότηση του υπολοίπου του ενοικίου από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

6. 120 Δόσεις

• Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οικονομικές οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μέχρι και σήμερα.

7. Ακατάσχετος λογαριασμός

• Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

• Απελευθέρωση των κατασχεμένων και δεσμευμένων επιχειρηματικών λογαριασμών προκειμένου να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μια πρόσθετη ρευστότητα.

8. Αφορολόγητο

• Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

Όπως και με προηγούμενες επιστολές Η Ομοσπονδίας, έτσι και με την συγκεκριμένη, προσπαθεί να συμβάλλει στην προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Επισημαίνει δε τα εξής:

«Θεωρούμε ότι ήταν λάθος πολιτική επιλογή να μην δοθούν χρήματα στους επιχειρηματίες, πράγμα που δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της ύφεσης που έχει προκύψει, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν και ήδη παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης. Ακόμα δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός πως μέσα σε αυτό το γενικότερο κακό οικονομικό κλίμα που επικρατεί ψηφίστηκε και ο νέος πτωχευτικός κώδικας που οδηγεί σε αναγκαστική πτώχευση τους επιχειρηματίες και σαφώς δεν πρόκειται για την δεύτερη ευκαιρία που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά ο συγκεκριμένος κώδικας αποτελεί μια «δαμόκλειο σπάθη» που κρέμεται πάνω από το κεφάλι πολλών επιχειρηματιών. Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην απόφαση για κλείσιμο του λιανεμπορίου κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown. Πρέπει εν όψει της επερχόμενης εορταστικής περιόδου και προκειμένου να διασωθεί μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου που είναι αναγκαίος για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, εφόσον τηρούσαν και θα τηρούν με υπευθυνότητα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, τα καταστήματα να ανοίξουν πάση θυσία την 1η Δεκεμβρίου.

Ζητάμε άμεσα την λήψη πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση για όσες χειμαζόμενες επιχειρήσεις καταφέρουν να παραμείνουν ανοιχτές ύστερα και από το δεύτερο lockdown, αλλιώς τα λουκέτα όσο περνάει ο καιρός θα πολλαπλασιάζονται δραματικά και παράλληλα θα μεγαλώνει και ο μακρύς κατάλογος των ανέργων».