«Όχι στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας» από το Πράσινο Κίνημα

ΕΛΛΑΔΑ. Το Πράσινο Κίνημα έχει εκφράσει εγκαίρως τη διαφωνία του για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που επεκτείνεται τελικά από την γειτονική χώρα σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Το κόμμα επανέρχεται σε αυτό το μείζον θέμα, καθώς το τουρκικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια κατασκευής και για τρίτη μονάδα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου στην εταιρεία Akkuyu Nuclear.

«Θυμίζουμε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Το Πράσινο Κίνημα έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και ενώνει τη φωνή του παγκοσμίως με αυτούς που λένε ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά.

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης: «Η ανθρωπότητα οφείλει να σκεφτεί τις επόμενες γενιές και να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ειδικά για την περιοχή του Ακούγιου που είναι βόρεια της Κύπρου, σε σεισμογενή περιοχή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, διότι σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις όπως γνωρίζουμε είναι μη αντιστρέψιμες και είναι πιθανόν να πλήξουν και την χώρα μας.

Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή.

Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, όπως και αυτό της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία, ακόμα ταλαιπωρούν τους ανθρώπους και τις περιοχές που συνέβησαν.

Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια και οφείλουμε να αγωνιστούμε όσο μπορούμε για να μην γίνει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας.»