Απάντηση Νίκης Κεραμέως στον Θανάση Δαβάκη για το παλαιό Πρωτοδικείο της Σπάρτης

ΣΠΑΡΤΗ. Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της αποκατάστασης του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, έλαβε πρόσφατα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.

Συγκεκριμένα, με απάντησή της σε σχετική κοινοβουλευτική του Ερώτηση, η υπουργός Παιδείας ενημερώνει τον Λάκωνα βουλευτή ότι μετά την δημοσίευση στις 3/6/2020 του Προεδρικού Διατάγματος τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Σπάρτης στο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου όπου βρίσκεται το παλαιό Πρωτοδικείο, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου επέστρεψε το φάκελο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας να επικαιροποιήσει τη Μελέτη και τα Τεύχη Δημοπράτησης προκειμένου μετά την ολοκλήρωσή τους και την έκδοση της Άδειας Δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σπάρτης, να προχωρήσει στη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.

Η διαδικασία της επικαιροποίησης της Μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, καθώς αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου η υπηρεσία θα προχωρήσει στην προκήρυξη του Διαγωνισμού ανάδειξης μελετητικού σχήματος και με την περάτωση της εκπόνησης της επικαιροποίησης της Μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης και της έγκρισής τους από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος και το υπουργείο Παιδείας, θα υποβληθεί εκ νέου φάκελος για την έκδοση Άδειας Δόμησης στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σπάρτης.

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας είναι το τελευταίο βήμα πριν το Τεχνικό Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου και την υλοποίησή του.

Σχετικά με τα ανωτέρω, ο Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:

«Η απάντηση που έλαβα από την υπουργό Παιδείας στην νέα παρέμβασή μου στη Βουλή μου δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αποκατάστασης του Παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης.

Η τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλης άνοιξε το δρόμο για την επικαιροποίηση και έγκριση των μελετών και την έκδοση της οικοδομικής άδειας, που αποτελούν τα τελευταία βήματα πριν την δημοπράτηση του έργου.

Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία των διαδικασιών, όπως αυτές αναφέρονται λεπτομερώς στην απάντηση της κ. υπουργού, θα είναι σύντομη προκειμένου αυτό το εμβληματικό κτήριο της Σπάρτης να αποκτήσει επιτέλους τη μορφή που του αρμόζει. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ!

Θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα και να πιέζω κοινοβουλευτικά προς πάσα κατεύθυνση για τη χρονική σύντμηση των διαδικασιών που αναφέρει η υπουργός».