ΜέΡΑ25: Τραγικές οι διαστάσεις της κρίσης στην ελαιοκομία25-11-2020 11:08   

ΣΠΑΡΤΗ. Τις τραγικές διαστάσεις τις οποίες έχει πάρει η κρίση που διέρχεται  ο ελαιοκομικός τομέας της χώρας, περιγράφει σε ανακοίνωσή του αγροτικός τομέας του ΜέΡΑ25.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Τα κοστολόγια παραγωγής έχουν πάει στα ύψη, οι τιμές διάθεσης παραμένουν  για δεύτερη χρονιά εξευτελιστικές .

–  Ξεκίνησε   η νέα περίοδος  συγκομιδής  και μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου  και επιτραπέζιας ελιάς καλαμών προηγούμενων περιόδων είναι στις δεξαμενές και στις  αποθήκες .

–  Οι μεγαλέμποροι και οι εξαγωγείς συντονίζονται , οι ελληνοποιήσεις καλά κρατούν και οι αγορές του εξωτερικού  χάνονται.

–  Η απουσία μιάς πολυδιάστατης και ευέλικτης κλαδικής πολιτικής για την στήριξη, τη προστασία, την προβολή και την προώθηση του μοναδικού πλέον εθνικού προϊόντος  είναι ολοφάνερη.

–  Ολοφάνερες  οι ευθύνες όλων όσων τα τελευταία χρόνια είχαν την κυβερνητική ευθύνη για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας  και της αγροτικής οικονομίας ευρύτερα.

Κάτω από την πανελλαδική πίεση ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδης προχώρησε στο να περικόψει το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 130 εκατομμύρια και τα διαθέτει για την ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με  30 ευρώ ανά στρέμμα.

Όμως από το μέτρο εξαιρεί τους συνταξιούχους αγρότες ελαιοκαλλιεργητές και όλους τους ετεροεπαγγελματίες .

Παραβλέποντας ότι η ζημιά  αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών,  είναι οριζόντια και καθολική   και δεν  έχει κάνει διακρίσεις. Οι “άριστοι” ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι ειδικά οι συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα  διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν  με τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ.

Επιπλέον αποφάσισε και όρισε  ασφυκτική  προθεσμία  δέκα (10 ) ημερών  προκειμένου χιλιάδες αγρότες να υποβάλλουν αίτημα – φάκελο πληρωμής της ενίσχυσης. Και αυτό μέσα  σε συνθήκες  της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ, γιατί δεν αποτελεί επιλογή μετακίνησης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επειδή υπάρχουν αυτές οι αδικίες, ζητάμε να στηριχθεί το εθνικό προϊόν. Είναι προφανής η ανάγκη παρέμβασης  για διορθωτικές κινήσεις άμεσα!».

Το ΜέΡΑ25 ζητά να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι  για τον ελαιοκομικό τομέας αλλά  να αυξηθούν και οι δικαιούχοι τους.

Δηλαδή, ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

«1. Να εντάξει σε νέα δράση και τους συνταξιούχους αγρότες και τους ετεροεπαγγελματίες  ελαιοκαλλιεργητές .

2. Να επεκτείνει  την προθεσμία για τη υποβολή  του φακέλου – αιτήματος από τους ελαιοπαραγωγούς και να διευκολύνει τους παραγωγούς να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, αφού ο κάθε δήμος θα διαθέσει έναν υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.

3. Να αυτοματοποιήσει την διαδικασία, καθότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αριθμούς λογαριασμών , ούτως ώστε να γλυτώσουν οι παραγωγοί από άσκοπες μετακινήσεις και γραφειοκρατία».

Ετικέτες: ΜΕΡΑ 25
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ