Όσιος Νίκων ο «Μετανοεῖτε», o πολιούχος της Σπάρτης (video)

Οἱ Λακεδαίμων, οὐδαμῶς Δαίμων λάκοι. Σοβεῖ γὰρ αὐτὸν τοῖς τεραστίοις Νίκων25-11-2020 11:23   

ΣΠΑΡΤΗ. Στις 26 Νοεμβρίου κάθε έτους εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Νίκωνος. Ο πολιούχος της Σπάρτης λόγω της επίμονης διδασκαλίας του για μετάνοια ονομάζεται  Όσιος Νίκων ο «Μετανοείται.  Η εορτή του είναι σταθερή και εορτάζεται στον Ιερό Ναό του στο κέντρο της Σπάρτης. Εκοιμήθη το 998 μ. Χ.

Φέτος ο εορτασμός, εξ αιτίας των μέτρων για την πανδημία, θα γίνει παρουσία μόνον του Επισκόπου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και των απαραίτητων κληρικών και ιεροψαλτών. Η Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Πάντα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος ήταν  λαμπρός, με τη συμμετοχή και συλλείτουργο Μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα. Η δε Ιερή Λιτανεία στο κέντρο της πόλης με την συμμετοχή στρατού και νεολαίας κορυφώνει την συμπροσευχή και την έκκληση προς τον Όσιο.

Φέτος είναι γεγονός ότι το σύνολο των Σπαρτιατών και Σπαρτιατισσών που δεν θα λάβει μέρος τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Πανήγυρη και Λιτανεία θα υποστεί κλονισμό που ωστόσο δεν θα πρέπει να αγγίξει την κατάνυξη και την εγκάρδια προσευχή τους.

Το notospress.gr ως ελαχιστότατη συμβολή παρουσιάζει, παραμονή της εορτής, στιγμιότυπα από την Ιερή Λιτανεία του 2017 και το Απολυτίκιον του Οσίου τόσο από τον ιεροψάλτη Θεόδωρο Τσαγκαρούλη όσο και από τον  αρχ. π. Νικόδημο Καβαρνό.

Ο Όσιος Νίκων

Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε μεταξύ των ετών 920 - 925 μ.Χ. Καταγόταν από τον Πολεμωνιακό Πόντο και ήταν γιος μεγιστάνα.

Νέος ακόμα άφησε το πατρικό του σπίτι και μόνασε. Επειδή δε τον διέκρινε Ιερός ζήλος και μεγάλο χάρισμα διδακτικότητας, γύρισε όλη την Ανατολή σαν απεσταλμένος της Μονής του κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και επαναλάμβανε τη φωνή, που αντήχησε πρώτα στην έρημο της Ιουδαίας και κοντά στις όχθες του Ιορδάνη: «Μετανοεῖτε».

Κατόπιν ο όσιος Νικών πήγε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε διδάσκοντας για 20 χρόνια. Από κει πήγε στην Πελοπόννησο, όπου κατέληξε στην πόλη των Λακώνων. Εκεί κήρυξε, έκανε διάφορα θαύματα και έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Η ηθική επιρροή του στους κατοίκους, υπήρξε μεγάλη. Και στη χώρα αυτή, που αγάπησε περισσότερο και από την πατρίδα του, άφησε την τελευταία του πνοή το έτος 998 μ.Χ.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Νίκων επισκέφτηκε και την Εύβοια. Εκεί ασχολήθηκε, όπως έπραττε παντού, με το κήρυγμα. Έλαβε αφορμή από το φαινόμενο της παλίρροιας και μίλησε «Περί της ρευστότητας και μεταβλητότητας του εγκοσμίου βίου και περί των ασταθών τρόπων των ακαταστάτων ανθρώπων». Τόπος από όπου εκήρυττε ήταν το υψηλό φρούριο του Ευρίπου (Χαλκίδος). Θαυματούργησε σώζοντας ένα παιδί που έπεσε από ψηλά από το φρούριο. Όλοι νόμιζαν ότι σκοτώθηκε. Όταν συνήλθε το παιδί είπε: Δεν σκοτώθηκα γιατί με κράτησε αυτός ο μοναχός που λέει «Μετανοείτε». Επίσης θεράπευσε μία δαιμονόπληκτη γυναίκα για τη θεραπεία της οποίας προσευχήθηκε δημόσια με τη συμμετοχή του λαού.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Θείας πίστεως. Χαίρει ἔχουσα ἡ Λακεδαίμων, θείαν λάρνακα, τῶν σῶν λειψάνων, ἀναβρύουσαν πηγὰς τῶν ἰάσεων, καὶ διασώζουσαν πάντας ἐκ θλίψεων, τοὺς σοὶ προστρέχοντας Πάτερ ἐκ πίστεως. Νίκων Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον Ἦχος πλ. β’. Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν πληρώσας. Τὴν Ἀγγελικὴν μιμούμενος πολιτείαν, κόσμου τὰ τερπνὰ ὡς σκύβαλα ἐλογίσω, μετανοίας τὴν τρίβον δεικνύων ἡμῖν, θεοφόρε Νίκων Ὅσιε· διὰ τοῦτό σε γεραίρομεν, ἐκτελοῦντες νῦν τὴν μνήμην σου· ὑπάρχεις γὰρ ἀληθῶς, ἰαμάτων πηγή.

Ετικέτες: ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΩΝ ΣΠΑΡΤΗ
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ